Παρ’ όλο που για τους απανταχού φίλους της όπερας είναι πράγματι δύσκολο να το πιστέψουν, δέκα χρόνια συμπληρώνονται κιόλας από τον θάνατο του Λουτσιάνο Παβαρότι στις 6 Σεπτεμβρίου 2007. «Θα ήθελα να με θυμούνται ως έναν άνθρωπο που κατάφερε να κάνει την όπερα προσβάσιμη στον κόσμο» είχε πει κάποτε σε μια συνέντευξή του. Η αλήθεια είναι ότι το κατάφερε: ο πιο αγαπητός και διάσημος τενόρος από την εποχή του θρυλικού Ενρίκο Καρούζο μένει στη μνήμη τόσο για αυτό όσο και για τη γεμάτη πάθος και ένταση προσωπική ζωή του.
Για τα εφετινά δεκάχρονα από τον θάνατό του προγραμματίζονται πλήθος εκδηλώσεων, με προεξάρχουσα τη μεγάλη συναυλία, ανήμερα του θανάτου του, στη χωρητικότητας 15.000 θεατών Αρένα της Βερόνας όπου αναμένεται να «πρωταγωνιστήσουν», μεταξύ πολλών άλλων, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο και ο Χοσέ Καρέρας, οι πάλαι ποτέ «σύντροφοί» του στο δημοφιλές σχήμα των «Τριών Τενόρων».
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στον ιταλικό Τύπο η Νικολέτα Μαντοβάνι, σύζυγος του Παβαρότι και μητέρα της μικρότερης κόρης του Αλίτσε στη συναυλία της Βερόνας, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από το πρώτο κανάλι της ιταλικής Rai, θα συμμετάσχουν φίλοι, πρώην συνεργάτες αλλά και πολλά υποσχόμενοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς των ιταλών τενόρων. Αυτοί τους οποίους «ο Λουτσιάνο εκτιμούσε και ενθάρρυνε ιδιαίτερα, όπως ο Φραντσέσκο Μέλι και ο Βιτόριο Γκριγκόλο, ο οποίος υπήρξε και ο τελευταίος του μαθητής» όπως είπε χαρακτηριστικά η Μαντοβάνι, η οποία παράλληλα υπήρξε και μάνατζερ του συζύγου της.
Στη βραδιά θα συμμετάσχουν επίσης η ρουμάνα σοπράνο Αντζελα Γκεόργκιου και ο τενόρος Φάμπιο Αρμιλιάτο. Η περίφημη φιλανθρωπική σειρά συναυλιών «Παβαρότι και φίλοι», η οποία «έτρεξε» μεταξύ 1992-2000 και έφερε κοντά τους διασημότερους ποπ ερμηνευτές με τον θρυλικό τενόρο, θα εκπροσωπηθεί στη συναυλία με τον Τσούκερο, τα ντουέτα του οποίου με τον Παβαρότι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Στη βραδιά θα ακουστεί επίσης για πρώτη φορά ένα καινούργιο τραγούδι του Νικόλα Πιοβάνι, αφιερωμένο στον τενόρο. Τα έσοδα από τη συναυλία θα δοθούν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, δεδομένου του ότι ο Παβαρότι, στη διάρκεια της ζωής του, είχε αναπτύξει ιδιαίτερα πλούσια φιλανθρωπική δράση. «Ηταν ένας ιδιαίτερα γενναιόδωρος άνθρωπος. Και ο ίδιος, άλλωστε, ήταν παιδί του πολέμου στην Ιταλία. Ο πόλεμος σφράγισε την παιδική του ηλικία ώσπου, αργότερα, η μουσική κατάφερε να τον κάνει ευτυχισμένο. Πάντα προσπαθούσε να τείνει χείρα βοηθείας στα λιγότερο ευνοημένα παιδιά» δήλωσε η Μαντοβάνι.


Εκδόσεις και ντοκιμαντέρ

Οι εκδηλώσεις τιμής στον Big Luciano θα αρχίσουν από το πρωί της 6ης Σεπτεμβρίου στο σπίτι-μουσείο του Παβαρότι στη Μόντενα, όπου η είσοδος εκείνη την ημέρα θα είναι ελεύθερη σε όποιον θέλει να θαυμάσει προσωπικά αντικείμενα του τενόρου. Την ίδια ημέρα, το βιβλίο με τίτλο «Λουτσιάνο, ο ήλιος στη φωνή» θα κυκλοφορήσει από το Ιδρυμα Παβαρότι με στόχο να αποτελέσει το επίσημο χρονικό της λαμπρής καριέρας του. Το ντεμπούτο στο Teatro Municipale στο Reggio Emilia στις 29 Απριλίου 1961 με τον ρόλο του Ροντόλφο στην «Μποέμ» του Πουτσίνι και η τεράστια επιτυχία που ήρθε 11 χρόνια αργότερα με τον ρόλο του Τόνιο στο «Κορίτσι του Συντάγματος» στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, είναι δύο μόνο από τα κομβικά σημεία της πορείας του. «Επρεπε να τραγουδήσω επανειλημμένα ψηλά ντο προτού κερδίσω το ενδιαφέρον του κοινού» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Παβαρότι, τέλος, θα γυριστεί ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του σε σκηνοθεσία του Ρον Χάουαρντ, ο οποίος θα παρευρεθεί ως επίτιμος προσκεκλημένος στη συναυλία στην Αρένα. Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Παβαρότι προγραμματίζεται επίσης και στη Νέα Υόρκη το 2018.