Οπως και να το κάνεις ήταν η χρονιά τους. Κυρίως για τη Σταματία Δημητρακοπούλου, η οποία μόλις στα 26 της ανέλαβε να αναμορφώσει τον κουρασμένο θεσμό της Art Athina ως η νέα καλλιτεχνική διευθύντριά του. Ο εικαστικός Γιάννης Βαρελάς ζει χρόνια στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στο Λος Αντζελες, και κάνει κανονική «διεθνή καριέρα», όμως εφέτος ενδέχεται να έγινε γνωστός σε ένα ευρύτερο κοινό χάρη στην πρόσφατη έκθεσή του, «Monster», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Επιμελήτρια και εικαστικός συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος της πολιτιστικής πλατφόρμας «Δύο Χωριά» στη Μύκονο στην ομαδική έκθεση «Build Your Own House» (ως τις 22/8). Εργα ελλήνων και ξένων εικαστικών έχουν επιλεγεί για να συνδράμουν στην οπτικοποίηση και τη διερεύνηση μιας ιδέας του Βαρελά, την οποία ωστόσο συνδιαμόρφωσαν μαζί, όπως διευκρινίζουν. «Με ενδιέφερε να δείξω πώς η οικειοποίηση ενός χώρου από τον χρήστη του ή τον κάτοικό του και βεβαίως μέσα από την παρουσία του υπερβαίνει την απουσία της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής σκέψης και σχεδιασμού, όπως έχουμε δει να συμβαίνει στην Ελλάδα με τη μαζική παραγωγή πολυκατοικιών» εξηγεί το κόνσεπτ ο Γιάννης Βαρελάς.
Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο ίδιος ο Βαρελάς έχει βάψει τους τοίχους του white box χώρου της γκαλερί. Επιπλέον έχει δημιουργήσει προσθήκες σε αυτούς προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κέλυφος από το οποίο θα απορρέει η αίσθηση ότι ο χώρος διαλύεται σε κύματα και ότι επιτρέπει τις κατά τόπους μικροσυμπυκνώσεις. «Είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κόνσεπτ της έκθεσης. Από την άλλη, ο μεγάλος αριθμός των καλλιτεχνών –είναι γύρω στους 25 –και οι μικρές διαστάσεις των έργων τους επιτρέπουν τη δημιουργία μικροαφηγήσεων μεταξύ των έργων, κάτι που ήταν μια πρωταρχική επιδίωξή μας».
Αυτός είναι ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας της πολιτιστικής πλατφόρμας «Δύο Χωριά» που δημιούργησε η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Μαρίνα Βρανοπούλου, σε ένα κτίριο απέναντι από την εκκλησία της Πανάχρας κοντά στο Ματογιάννι. Σε αυτό το διάστημα έχουν φιλοξενηθεί περί τις τριάντα εκθέσεις και έχει αναδειχθεί η δουλειά εκατό περίπου καλλιτεχνών. Είναι πλούσιο εξάλλου το πρόγραμμα των «Δύο Χωριών» καθώς στη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεκριμένα παρουσιάζονται τρεις εκθέσεις κάθε μήνα ενώ κάθε χρόνο η κυρία Βρανοπούλου προσκαλεί καλλιτέχνες και επιμελητές να οργανώσουν εκθέσεις στον κύριο εκθεσιακό χώρο. «Προσπαθούμε πάντα να αναδεικνύουμε τη δουλειά καλλιτεχνών οι οποίοι είναι νέοι και ενδέχεται να μην έχουν κάνει ακόμη την ατομική τους έκθεση. Εφέτος για παράδειγμα, δείξαμε τη δουλειά της Μαλβίνας Παναγιωτίδη, η οποία συμμετείχε στην έκθεση The Equilibrists του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ πρόκειται να δείξουμε έργα του Μεξικανού Raoul de Nieves, ο οποίος παρουσίασε δουλειά του μέσα από μια ομαδική έκθεση το περασμένο καλοκαίρι και λίγο αργότερα το Μουσείο Whitney στη Νέα Υόρκη αγόρασε έργο του» σχολιάζει η κυρία Βρανοπούλου.
Στην έκθεση «Build Your Own House» συμμετέχουν οι Δανάη Ανεσιάδου, Lutz Braun, Voltnoi Brege, Alex Eagleton, Βαγγέλης Χουρσόγλου, Jan Kiefer, Oliver Laric, Zachary Leener, Katrina Lodge, Michi Loukas, Carly Mark, Ben Wolf Noam, Αναστασία Παύλου, Nick Poe, Charlie Roberts, Max Ruf, Bjoern Segschneider, Atelier Van Lieshout, Wendy White, Sue Williams, Chloe Wise και παρουσιάζονται έργα από την προσωπική συλλογή της Σταμάτας Παρδάλη.

HeliosPlus