Mε τη γαλλική αστυνομική ταινία «Ασανσέρ για Δολοφόνους» του Λουί Μαλ, ταινία-σταθμό του παγκόσμιου κινηματογράφου, θα κάνει εφέτος πρεμιέρα τo «Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό»που θα διεξαχθεί (για τρίτη χρονιά) από την Παρασκευή 14ως και την Κυριακή 16 Ιουλίου, όπως πάντα στον παραδοσιακό οικισμό τουΠαρθενώνα Χαλκιδικής. Κατά τη διάρκεια της προβολής ο μουσικός Παντελής Στόικος θα συνοδεύσει την εικόνα με την τρομπέτα του, «συνομιλώντας» έτσι με τις θρυλικές τζαζ μελωδίες του Μάιλς Ντέιβις που έγραψε το εξίσου θρυλικό μουσικό σκορ της ταινίας.

Το Σάββατο θα προβληθεί η σουρεαλιστική αμερικάνικη κομεντί «Το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου» του Γούντι Αλεν και το Φεστιβάλ θα κλείσει με το πολύχρωμο γαλλικό μιούζικαλ «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί. Ως ειδική προβολή, εφέτος επιλέχθηκε το εξπρεσιονιστικό αριστούργημα «Meshes of the Αfternoon» των Μάγια Ντέρεν και Αλεξάντερ Χαμίντ, που θα προλογίσει (όπως και το «Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου») ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που υποστηρίζει το Parthenώn.

Παράλληλα, το «φεστιβάλ-μπουτίκ», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Ανδρεαδάκης, στηρίζει τους έλληνες δημιουργούς φιλοξενώντας το υποψήφιο για Οσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους «4.1 Miles» της Δάφνης Ματζιαράκη και το βραβευμένο με Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού.

Μόλις πέντε χιλιόμετρα από τον Νέο Μαρμαρά και κτισμένος σε υψόμετρο 350 μέτρων, ο Παρθενώνας σήμερα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας.

Η πλούσια μακεδονίτικη αρχιτεκτονική είναι το χαρακτηριστικό του, όπως όμως και το… πείσμα του: παρότι στη δεκαετία του 1970 οι κάτοικοί του άρχισαν σιγά-σιγά να τον εγκαταλείπουν για να εγκατασταθούν στον γειτονικό Νέο Μαρμαρά που προσέφερε περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης και παρότι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Παρθενώνας ήταν πλήρως εγκαταλειμμένος, τα επόμενα χρόνια κατάφερε να αναβιώσει. Περισσότερα κτίσματα αναστηλώθηκαν ή αναπαλαιώθηκαν, ο τόπος κυριολεκτικά αναστήθηκε και το 1985 ιδρύθηκε από πρώην κατοίκους του χωριού ο πολιτιστικός σύλλογος «Ο Παρθενών» με στόχο την ανάδειξη και προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού με διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.

Στις Παράλληλες δράσεις του, το «Σινεμά στο χωριό» (που διοργανώνεται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) πλαισιώνεται εφέτος από εικόνες του φωτογραφικού αρχείου του Κωνσταντίνου Πετρίδη που ήδη εκτίθενται στο λιμάνι του Ν. Μαρμαρά και στον Παρθενώνα (ως το Σάββατο 15 Ιουλίου). Τα έργα του φωτογράφου θα εκτεθούν στα φυσικά τους σημεία, αναδεικνύοντας τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο χρόνος στην καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής, στα έθιμα και στις παραδόσεις αλλά και στον ίδιο τον τόπο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ