Εκδήλωση με τίτλο Το Ελληνικό Φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Hellenic Centre στο Λονδίνο την Δευτέρα 22 Μαΐου, επ’ ευκαιρία του έτους 2017, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ως Έτος Καζαντζάκη (για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα).
Συντοπίτης του μεγάλου συγγραφέα, ο Γιάννης Σμαραγδής αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να εγκλωβίσει στις εικόνες της ταινίας του το φως της Κρήτης, το Αττικό φως καθώς και το φως του Αιγαίου. Για το ελληνικό φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη μίλησε η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος των έργων του…«Σε όλη μου τη ζωή, απελπισμένα μάχομαι να μετουσιώσω τα σκοτάδια και να τα κάμω φως, μια στάλα φως. Ένιωθα πως αυτό ήταν το χρέος μου. Αυτή δεν είναι η μέθοδος του Θεού; Αυτή δεν έχουμε κι εμείς χρέος να εφαρμόζουμε ακολουθώντας τ’ αχνάρια του; Μικρή αστραπή η ζωή μας, μα προφταίνουμε.»
Η διοργάνωση της εκδήλωσης τελούσε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αγγλία και του Υπουργείου Προεδρίας της Κύπρου καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στην Αγγλία.
Ο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνοιξε την βραδιά με ένα χαιρετισμό για τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριος Ευριπίδης Ευρυβιάδης χαιρέτισε ο ίδιος την εκδήλωση και ακολούθως εκφώνησε χαιρετισμό του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα και θέματα Αποδήμων Κυπρίων του Υπουργείου Προεδρίας της Κυπριακής Κυβέρνησης, κυρίου Φώτη Φωτίου.
Στην εκδήλωση εκτός άλλων έδωσαν τον παρόν η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, υπέρτιμος και έξαρχος Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας, κύριος Γρηγόριος, η κυρία Μέμα Λεβέντη, ο καθηγητής κύριος Ευάγγελος Μαρκόπουλος, η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή κ.ά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της AEGEAN, του ΕΟΤ, καθώς και την υπέροχη φροντίδα και φιλοξενία της κυρίας Αγάθης Καλησπέρα, Διευθύντριας του Hellenic Centre του Λονδίνου, σημαντικού πολιτισμικού κόμβου για τον ελληνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου.