Το οπτικοακουστικό έργο «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» παρουσιάζεται τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για μουσικό διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα ενώ αποτελεί το δεύτερο βίντεο της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» μετά τον βραβευμένο «Ερωτόκριτο». Δέκα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας, και ειδικότερα της Σμύρνης, συνθέτουν ένα πλουραλιστικό μωσαϊκό, μέσα από μια σύγχρονη ενορχηστρωτική προσέγγιση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο στοιχείο της διαπολιτισμικότητας καθώς βασικός στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η διαμόρφωση διαπολιτισμικής συνείδησης, αναδεικνύοντας μια κοινωνία που ανέπτυξε τις τέχνες και στηρίχθηκε στον σεβασμό της πολιτισμικής ετερότητας.
Η Ελλη Ρουμπέν μέλος της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» μιλά στο «Βήμα της Κυριακής» για το οπτικοακουστικό έργο. «Είναι βασισμένο σε 12 τραγούδια από τη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, γυρισμένο σε 70 διαφορετικές τοποθεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που ως επί το πλείστον δέχθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τη Σμύρνη μετά το 1922. Μαζί μας βρίσκονται 110 σημαντικοί ερμηνευτές και μουσικοί, οι οποίοι συμμετέχοντας σε ένα μικρό μόνο μέρος του μουσικού αυτού έργου έχουν συνθέσει ένα εξαιρετικό παζλ εικόνων και ήχων, μέσα από μια σύγχρονη ενορχηστρωτική προσέγγιση, διάρκειας 18 λεπτών. Ο σκιτσογράφος Soloup έχει επίσης έναν σημαντικό ρόλο στο βίντεο αυτό καθώς συνθέτει εικόνες του παρελθόντος και τις συνδέει με το σήμερα».
Το μέλος της ομάδας δίνει επίσης μεγάλη σημασία και στους στόχους που έχει το εν λόγω έργο: «Αυτό που θέλαμε να αναδείξουμε με βάση τα όσα σήμερα ζούμε είναι ότι οι κοινωνίες, οι λαοί, οι άνθρωποι όλου του κόσμου έχουν δυνατότητα να ζήσουν όλοι μαζί και να προοδεύσουν, αν αποδεχθούν την έννοια της διαφορετικότητας. Η διαπολιτισμική Σμύρνη πριν από το 1922 μας δίνει ένα πολύ καλό παράδειγμα μιας τέτοιας κοινωνίας που συγκέρασε τους πολιτισμούς και κατάφερε να δημιουργήσει πολιτισμό και να αποκτήσει πλούτο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» αποτελεί οικειοθελή εργασία της τετραμελούς Διαπολιτισμικής Ομάδας εφόσον έπρεπε να συνδυαστεί ο ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος των μελών, να γίνει έρευνα, ρεπορτάζ κ.ο.κ. και όπως συμπληρώνει η Ελλη Ρουμπέν πρόκειται «για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο project, με αποτέλεσμα να χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να βρούμε χορηγίες για τα ταξίδια μας, για εξοπλισμό, για τόσα άλλα έξοδα».
Το οπτικοακουστικό έργο «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» έχει άμεση σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Καταδεικνύουμε ότι το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό τότε και σήμερα έχουν τόσο κοινές καταβολές αλλά και τόσο ολέθρια αποτελέσματα. Αν δεν παραδειγματισθούμε από τις καταστροφές του παρελθόντος και δεν αλλάξουμε οπτική για τα πράγματα, αν δεν νιώσουμε αλληλεγγύη για τον άνθρωπο, από όπου και αν προέρχεται, και δεν σεβαστούμε τη διαφορετικότητα, δεν νομίζουμε ότι αυτός ο πλανήτης μπορεί να επιβιώσει στο μέλλον. Αυτά τα μηνύματα επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε, καταθέτοντας παράλληλα μια νέα μουσική πρόταση επάνω σε σημαντικά τραγούδια που γνωρίζουμε και αγαπάμε».

Στη «Σμύρνη» συμμετέχουν 110 καλλιτέχνες ενώ την ενορχήστρωση υπογράφει ο συνθέτης και σολίστας Τάκης Φαραζής, σε συνεργασία με τον Θανάση Γκίκα και τον Δημήτρη Ιωαννίδη, μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης παρουσίασης θα μιλήσουν οι Κοραής Δαμάτης, σκηνοθέτης – συγγραφέας, Τάκης Φαραζής, συνθέτης – μουσικός, Soloup, σκιτσογράφος, Maria Markesini, μουσικός – ερμηνεύτρια και τα μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ