Η Ευρώπη των Λαών υπό τον τίτλο «Sweet Europe – Γλυκιά Ευρώπη» είναι το θέμα της έκθεσης γελοιογραφίας που από την Κυριακή 14 Μαΐου ως την Κυριακή 21 του μηνός διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ και το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος, εκεί όπου πέρυσι είχε φιλοξενηθεί η επιτυχημένη έκθεση γελοιογραφίας «Μετέωρο Βήμα» και πάλι από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων.
Εκτός από τα έργα 29 ελλήνων γελοιογράφων που θα παρουσιαστούν στο πλαίο της «Γλυκιάς Ευρώπης», οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και τις γελοιογραφίες 28 σημαντικών βρετανών σκιτσογράφων που δημοσιεύουν στις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφορμή δεν θα είναι μόνο το πολύκροτο για τους Βρετανούς θέμα του Brexit, αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας στη Γηραιά Ηπειρο.
«Η κρίση και το άδηλο μέλλον της Ευρώπης είτε ως οικονομικής Ενωσης είτε ως ευρωπαϊκής κουλτούρας αφορά ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των λαών της» διαβάζουμε στην ανακοίνωση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. «Ο φασισμός, η ξενοφοβία, η ανεργία, η ανισότητα, είναι ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες της. Η Ευρώπη κλυδωνίζεται, και οι τριγμοί της κοινωνίας και των αξιών της επηρεάζουν και την παγκόσμια κοινότητα. Στις 150 γελοιογραφίες που εκτίθενται συνολικά, αποτυπώνεται αυτό ακριβώς το θολό πολιτικό τοπίο με το μελάνι αλλά και το χιούμορ των γελοιογράφων. Χιούμορ που θέτει ερωτήματα στους επισκέπτες για την τροχιά που έχουν μπει οι ζωές μας σε αυτήν την τόσο ταραγμένη «γλυκιά Ευρώπη»».

Από ελληνικής πλευράς και τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr) συμμετέχουν οι (αλφαβητικά) Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Εφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.
Η συμμετοχή των βρετανών γελοιογράφων είναι ένα αξιόλογο βήμα της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με γελοιογράφους από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και να προβάλει την ελληνική γελοιογραφία εκτός Ελλάδος. Οι σκιτσογράφοι της Βρετανίας που θα συμμετάσχουν είναι οι Τέρι Αντερσον, Nέιθαν Aρις, Σαλι Αρτζ, Τζέρεμι Μπανξ, Ρούπερτ Μπέσλεϊ, Αντριου Μπιρτς, Στιβ -Μπράιτι –Μπράιτ, Ντέιβ Μπράουν, Mάθιου Μπακ, Αντι Ντέιβι, Πίτερ Ντρετζ, Νόελ Φορντ, Τζόνσι (Στιβ Τζόουνς), Κρις Mάντεν, Γκλεν Μάρσαλ, The –Surreal –McCoy, Φραν Oρφορντ, Kεν Πάιν, Ρόιστον Ρόμπερτσον, Μάρτιν Ρόουσον, Γουίλιαμ Ράντλινγκ, Τιμ Ρούσκο, Λίαμ Χίγκινς Σόντερς, Πίτερ Σρανκ, Μπιλ Στοτ, Μάικ Τέρνερ, Κόλιν Γουίτοκ και Κίπερ Γουίλιαμς.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Μαΐου στις 8 μ.μ. από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Στον χώρο θα βρίσκονται καθημερινώς μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για ενημέρωση και ξενάγηση του κοινού. Ας σημειωθεί τέλος ότι η δημιουργία Μουσείου Γελοιογραφίας και σκίτσου στην Ελλάδα στον χώρο που έχει διατεθεί από τη Βουλή των Ελλήνων στο κτίριο του καπνεργοστασίου εξακολουθεί να είναι ένα όραμα της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.

HeliosPlus