Δεκαοχτώ ταινίες κορυφαίων σκηνοθετών από κάθε γωνιά του κόσμου καλείται να κρίνει ο πρόεδρος του επετειακού εέέτος, 70ού φεστιβάλ των Καννών, Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής. Ενα χαρακτηριστικό στοιχείο της εφετινής επιλογής φαίνεται να είναι ότι η έντονη παρουσία γυναικών, όχι μόνον μπροστά από την κάμερα αλλά και πίσω.

Για τον Γιώργο Λάνθιμο και το «The killing of a sacred dear» έχουμε ήδη αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα καθότι η είδηση αφορά πρωτίστως την χώρα μας. Η τελευταία φορά που ταινία Ελληνα σκηνοθέτη συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών ήταν το 2015: ο «Αστακός» επίσης του Γ. Λάνθιμου.

Βραβευμένος με δύο Χρυσούς Φοίνικες, ο Αυστριακός σκηνοθέτης Μίκαελ Χάνεκε βρίσκεται και πάλι εντός διαγωνισμού με το «Happy end» και τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τόμπι Τζόυνς και Ματιέ Κασοβίτς στους πρώτους ρόλους.

Η τελευταία φορά που η Σοφία Κόπολα διεκδίκησε τον Χρυσό Φοίνικα ήταν το 2006 με την «Μαρία Αντουανέτα» η οποία το μόνο που κέρδισε ήταν η αποδοκιμασία. Να δούμε εφέτος τις θα κάνει με το «The beguiled» ριμέικ μιας παλιάς ταινίας με τον Κλιντ Ιστγουντ, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Νικόλ Κίντμαν.

Ο Γερμανός, τουρκικής καταγωγής Φατίχ Ακίν στοχεύει ψηλά με το «Aus dem nichts» (με τους Νταϊάν Κρούγκερ, Ούλριχ Τούκουρ), ενώ η Γαλλία έχει αρκετές συμμετοχές: ο Ρομπέν Καμπιλό με το «120 battements par minute», ο Ζακ Ντουαγιόν με το «Rodin» (όπου ο Βενσάν Λιντόν υποδύεται τον γλύπτη του τίτλου), ο Μισέλ Χαζαναβίσιους (του «Artist») με το «Redoutable» (όπου ο Λουί Γκαρέλ υποδύεται τον γκουρού του γαλλικού σινεμά Ζαν Λικ Γκοντάρ) και ο Φρανσουά Οζόν με το «L’amant double» όπου μετά από χρόνια θα ξαναδούμε την Ζακλίν Μπισέ.

Εξάλλου, ειδικά εφέτος, η Γαλλία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις μεγάλες στιγμές του φεστιβάλ. Ταινία έναρξης αν και εκτός συναγωνισμού είναι το «Les fantômes d’Ismaël» του Αρνό Ντεπλεσάν με πρωταγωνίστριες την Μαριόν Κοτιγιάρ και την Σαρλότ Γκενσμπούρ.

Ενας ακόμα αμερικανός σκηνοθέτης που «κυνηγά» χρόνια το μεγάλο βραβείο χωρίς να το έχει ποτέ κατακτήσει είναι ο Τοντ Χέινς που πριν από δύο χρόνια συμμετείχε εντός διαγωνισμού με την «Carol». Ξανά στο διαγωνιστικό με το «Wonderstruck» στο οποίο εκτός άλλων παίζουν οι Τζουλιάν Μουρ, Εϊμι Χάργκριβς και Μισέλ Γουίλιαμς. Από την Αμερική επίσης έρχεται το οικογενειακό δράμα «The Meyerowitz Stories» του Νόα Μπάουμπαχ με τους Ανταμ Σάντλερ, Εμα Τόμπσον και Μπεν Στίλερ.

Η Λιν Ράμσεϊ σκηνοθετεί τον Χοακίν Φίνιξ στον ρόλο ενός βετεράνου πολέμου που προσπαθεί να σώσει μια κοπέλα από το δίκτυο πορνείας στο «You Were Never Really Here», ενώ το ντουέτο Μπεν και Τζόσουα Σάφντι σκηνοθετεί την δραματική περιπέτεια «Good time» με τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Τζένιφερ Τζέισον Λι.

Από την πλευρά της Ανατολής έρχονται ο Ουκρανός Σεργκέι Λόζνιτσα (του αριστουργηματικού «Προσώπου της ομίχλης» με το «A Gentle Creature», ο Ρώσος Αντρέι Ζβάντσιτσεφ με το οικογενειακό δράμα «Loveless», η Γιαπωνέζα Ναόμι Καβάσε με το «Hikari» και οι Κορεάτες Σανγκ Σου Χο (με το «The day after») και Γοον Χο Μπονγκ (με το «Okja» όπου πρωατγωνιστούν οι Τίλντα Σουίντον και Πολ Ντανο).

Τέλος, μια ουγγρική παρουσία στην 18άδα, ο Κορνέλ Μαντρούζο με το «Jupiter’s moon».

Ολα τα προγράμματα αναμένονται με ενδιαφέρον. Για παράδειγμα στις ειδικές προβολές βρίσκουμε μια τινία της Βανέσα Ρεντγκρέιβ, το «Sea sorrow», ενώ στις μεταμεσονύκτιες προβολές ξαναβρίσκουμε την Κίντμαν σε μια τινία του Τζον Κάμερον Μίτσελ, το «How to Talk to Girls at Parties» (θυμίζω ότι η Κίντμαν είχε προταθεί για Οσκαρ έχοντας παίξει στο «Rabbit hole» του ιδίου σκηνοθέτη).

Διακεκριμένοι σκηνοθέτες συμμετέχουν και στο τμήμα Ενα κάποιο βλέμμα: ανάμεσά τους ο Λοράν καντέ με το «Ατλιέ», ο Ματιέ Αμλρίκ με την «Μπάρμπαρα» και ο Κιγιόσι Κουροσάβα με το «Πριν εξαφανιστούμε».

Το εφετινό φεστιβάλ Καννών θα διεξαχθεί 17 – 28 Μαίου.