Το δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) λεύκωμα «70 Xρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων» που ήδη διανέμεται σε αρκετά βιβλιοπωλεία είναι ένας άκρως ελκυστικός «κατάλογος» που μέσα σε 220 σελίδες αποπειράται το μάλλον δύσκολο έργο της σύνοψης της 70χρονης ιστορίας του ελληνικού animation. Το λεύκωμα περιλαμβάνει 750 φωτογραφίες αλλά και κείμενα-μαρτυρίες δημιουργών και παραγωγών όχι μόνο για τα επιτεύγματα αλλά και για τα σφάλματα επτά δεκαετιών δραστηριότητας ελληνικού κινουμένου σχεδίου.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας σύμπραξης ανάμεσα στην Ελληνική Ενωση Κινουμένων Σχεδίων – ΑΣΙΦΑ Ελλάς και τη διαδικτυακή πύλη Greekanimation.com με την υποστήριξη επαγγελματικών φορέων του οπτικοακουστικού χώρου, πολιτιστικών ιδρυμάτων και των φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, και με δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η στρατηγική σημασία του έργου φαίνεται στους χαιρετισμούς του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου και του προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς Βασίλη Καραμητσάνη, ενώ σκέψεις για το παρελθόν, το παρόν και το εγγύς μέλλον του ελληνικού animation εκφράζονται στα κείμενα του επίτιμου προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς Ιωάννη Βασιλειάδη, του σκηνοθέτη Στράτου Στασινού και της οργανωτικής επιτροπής της Δράσης 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (Αναστασία Δημητρά, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Αγγελος Ρούβας).
Θυμίζουμε ότι στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τα 70 χρόνια ζωής του ελληνικού animation τιμήθηκαν σε ειδικό αφιέρωμα με την προβολή 40 μικρού μήκους animation φιλμ, τα οποία ανέδειξαν τη διαχρονικότητα της τέχνης του κινουμένου σχεδίου στην Ελλάδα, με αφετηρία την ταινία του Σταμάτη Πολενάκη «Ο Ντούτσε αφηγείται…» και προορισμό το σήμερα.
Τo διάστημα 1942 – 1945, τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, ο σκιτσογράφος Πολενάκης δούλεψε πάνω στο «Ο Ντούτσε αφηγείται…» και το αποτέλεσμα ήταν μια επτάλεπτη ασπρόμαυρη ταινία, η οποία σχεδιάστηκε στη Σίφνο και κινηματογραφήθηκε από τον ίδιο τον Πολενάκη μετά τη λήξη της Κατοχής. Παρακολουθούμε τον ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι να πλασάρει παντού ψέματα ώστε να καλύψει την ήττα του από τους Ελληνες. Το πιο σημαντικό στοιχείο που τη συνδέει με την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου είναι ότι πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων.
Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί στα έργα δημιουργών κινουμένων σχεδίων ανά δεκαετία μέσα από ένα κείμενο του σκηνοθέτη-ερευνητή Αγγελου Ρούβα που εστιάζει στους δημιουργούς και στις φεστιβαλικές και εκδοτικές δραστηριότητες κάθε δεκαετίας. Μπορεί επίσης να μελετήσει περιπτώσεις δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας στα κινούμενα σχέδια μέσα από κείμενα και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών που βίωσαν γεγονότα και καταστάσεις, προσπαθώντας να παραγάγουν κινούμενα σχέδια στην Ελλάδα.
Κείμενα για το λεύκωμα έχουν επίσης γράψει οι Αγγελος Ρούβας, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Ελένη Μούρη – Σπύρος Σιάκας, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Σοφία Μαντουβάλου. Συνεντεύξεις έχουν παραχωρήσει οι Ιορδάνης Ανανιάδης (στον Βασίλη Ευδοκιά), Αλέκος Παπαδάτος (στον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ), Νίκος Βεργίτσης και Γιώργος Νικολούλιας (στον Αγγελο Ρούβα) και Παναγιώτης Ράππας (στον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ).
Τέλος, ένα χρονικό με ρεκόρ και πρωτιές χωρίζει το ιστορικό κείμενο από τις μελέτες περίπτωσης ενώ ο κατάλογος κλείνει με την υπενθύμιση της αναδρομικής έκθεσης και των δημιουργών και συνεργατών που συμμετείχαν στη Δράση 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (1945-2015).
Το λεύκωμα «70 Xρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων» διανέμεται στη λιανική τιμή πώλησης των 16 ευρώ από τα βιβλιοπωλεία / αλυσίδες Ιανός, Public, Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ευριπίδης, Πατάκης, Books Plus, Addart, Solaris, Comicon, ComicStrip, Επί Λέξει, Πλειάδες, Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Βιβλιοπωλείο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς), Πωλητήριο Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 11.00 θα παρουσιαστούν οι Δράσεις της Ελληνικής Ενωσης Κινουμένων Σχεδίων – ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ στο αμφιθέατρο της ΓΓΕΕ (Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο).