Ενα φεστιβάλ για όλες τις παραστατικές τέχνες πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 15 Οκτωβρίου στον χώρο Poems ‘n’ Crimes Art Bar των εκδόσεων Γαβριηλίδη, που βρίσκεται Αγίας Ειρήνης 17 στο Μοναστηράκι.
Η εμπνεύστρια του φεστιβάλ, η σκηνοθέτις Αθηνά Κεφαλά επισημαίνει ότι θα περιλαμβάνει θέατρο καθώς και παραστάσεις μουσικής και χορού.

Ο εκδότης και ιδρυτής του «Poems and Crimes», Σάμης Γαβριηλίδης, συμπληρώνει ότι «το ‘Poems and Crimes’ άθελά του έχει γίνει ήδη ένα στέκι δημιουργών και καλλιτεχνών, χωρίς όμως να γίνεται απαγορευτικό για οποιονδήποτε άλλο θέλει να συμμετέχει. Ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα σε ζωγράφους, μουσικούς, ποιητές, συγγραφείς, ηθοποιούς να μπορούν να εκφραστούν και να βρίσκονται μαζί».

Το Φεστιβάλ Τσέπης θα φιλοξενήσει καινούργιες και δοκιμασμένες παραγωγές, μικρής διάρκειας, μιας ώρας το πολύ. Στη διάρκειά του θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά δραματοποιημένη ποίηση των μαύρων σκλάβων της Αμερικής καθώς θα παρουσιαστεί το θεατρικό ντοκουμέντο «Μαύρη λογοτεχνία – τζαζ» σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία του Σπύρου Δομαζάκη, που αφηγείται την ιστορία της Philis Wheatle, της πρώτης μαύρης σκλάβας γυναίκας που δημοσίευσε ποιήματα στα μέσα του 19ου αι. Η αφήγηση, την οποία συνθέτουν ποιήματα της Γουίτλι και κείμενα του σκηνοθέτη, δραματοποιείται μέσω της μουσικής, από γνωστά μπλουζ και σπιρίτσουαλ, ενώ τη σκλάβα ποιήτρια θα ενσαρκώσει η Νιγηριανή Γκρέις Νουόκ. Ακόμη θα πρωταγωνιστήσει ο Γιώργος Αντωνόπουλος. Στην μουσική επιμέλεια και στο τραγούδι θα είναι η Σοφία Ανδριανού και στο πιάνο ο Παντελής Μπενετάτος.

Θα παρουσιαστούν επίσης ο «Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» του Δημήτρη Δημητριάδη με τη Χρύσα Καψούλη, η «Αναγνώριση» του Άκη Δήμου με τη Γιώτα Φέστα, το «Τυχερό λαχείο», μια σύνθεση διηγημάτων του Τσέχοφ με τη Μάνια Παπαδημητρίου, ο μονόλογος «Νίνα 2» της Κάτιας Σπερελάκη, που ερμηνεύει η ίδια σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, και «Τα μάτια της Έλσας» της Αθηνάς Κεφαλά σε νέα εκδοχή και διανομή, όπου θα προστεθούν αναφορές στους Αραγκόν, Μπουνιουέλ, Πικάσο, Ματίς κ.ά.

«Φέτος είναι περισσότερο ερευνητική η χρονιά για το Φεστιβάλ» υπογραμμίζει η Αθηνά Κεφαλά. Από την επόμενη χρονιά θα υπάρχουν συνεργασίες και με ξένους καλλιτέχνες. «Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τη Γαλλίδα ηθοποιό Κατρίν Μπεναμούρ που αυτήν τη στιγμή συμμετέχει στο επίσημο Φεστιβάλ της Αβινιόν με την παράσταση ‘Άννα, ένα πανέξυπνο κορίτσι’, την οποία θα παρουσιάσουμε σε δύο εκδοχές, τη γαλλική με την Μπεναμούρ και την ελληνική με Ελληνίδα ηθοποιό. Επίσης, του χρόνου θα συμμετέχει και η ηθοποιός Αν Ρουσέλ, πρωταγωνίστρια του Νάνι Μορέτι, με ένα δικό της έργο».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κρατούν θέσεις στο τηλ. 2103228839. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.