θέατρο
«Τσούχτρες» στη σκηνή
Η Μίνα Αδαμάκη και η Μαρία Κατσανδρή συν-σκηνοθετούν και παίζουν στις «Τσούχτρες» του Ντον Νίγκρο στο Αγγέλων Βήμα. Μετάφραση – προσαρμογή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου. Εμπνευσμένο από την πραγματική σχέση της Μπέτι Ντέιβις και της Τζόαν Κρόφορντ, το έργο φέρνει στη σκηνή δύο ηθοποιούς στη δύση της καριέρας τους. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη (21.00). Διάρκεια: 90′.
Η «Κατερίνα» στη Θεσσαλονίκη
Από την Τετάρτη (28/9) η «Κατερίνα» του Αύγουστου Κορτώ, του Γιώργου Νανούρη και της Λένας Παπαληγούρα ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για δέκα παραστάσεις στο θέατρο Εγνατία. Τους συνοδεύει με τη μουσική ζωντανά επί σκηνής ο Λόλεκ. Στις 21.00.
«Σύντροφοι;» του Στρίντμπεργκ
Το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Στρίντμπεργκ «Σύντροφοι;» σκηνοθετεί ο Νίκος Καμτσής στο θέατρο Τόπος Αλλού που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο (1/10). Πρόκειται για μια κωμωδία γραμμένη το 1886 και θεωρείται το δεύτερο έργο της τριλογίας «Πατέρας» – «Μις Τζούλια». Παίζουν: Ειρήνη Μπαλτά, Αγησίλαος Αλεξίου, Νίκος Καραστέργιος, Μυρσίνη Μορέλλι, Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Αντα Κούγια, Μαρκέλλα Στάμμου, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου. Δεκαπέντε παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο (21.00).
Eλλάς – Γερμανία και «Αντιγόνη»
Το Ελληνογερμανικό Θέατρο (Deutsche Griechisches Theater) παρουσιάζει την Παρασκευή (30/9) στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την «Αντιγόνη» (με ελληνικούς υπέρτιτλους) του Κώστα Παπακωστόπουλου, εμπνευσμένη από την ομώνυμη σοφόκλεια τραγωδία. Με τη Χέρμπερτ Μίτσκε στον ρόλο της Αντιγόνης. Στις 21.00.
«Young Lear» στο Θησείον
Η παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη «Υοung Lear», βασισμένη στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ, επιστρέφει για λίγες παραστάσεις αυτή τη φορά στο Θησείον. Παίζουν: Χριστίνα Γαρμπή, Ελεάνα Καυκαλά, Θύμιος Κούκιος, Μαρία Προϊστάκη, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Μιλτιάδης Φιορέντζης. Πρεμιέρα το Σάββατο 1η Οκτωβρίου (19.00). Θα δοθούν 14 παραστάσεις από 2 ως 30 Οκτωβρίου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 21.15).
ρεσιτάλ
Για την Ακαδημία «Μαρία Κάλλας»
Τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας τιμά η Εθνική Λυρική Σκηνή με ένα ρεσιτάλ τραγουδιού με την καταξιωμένη στο εξωτερικό υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου. Το ρεσιτάλ πραγματοποιείται στο θέατρο «Ολύμπια», σε συνεργασία με την Εταιρεία για το Κτίριο της Οπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας». Στο πιάνο ο Χρίστος Παπαγεωργίου. Στις 30/9, στις 20.00.
μετάδοση
Η «Οπερα της Πεντάρας»
Η «Οπερα της Πεντάρας» των Μπρεχτ – Βάιλ μεταδίδεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (σε μαγνητοσκόπηση) από το Olivier Theatre του Λονδίνου στη νέα διασκευή του Σάιμος Στίβενς. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ρούφους Νόρις. Η μετάδοση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο και διασυνδέει το αθηναϊκό κοινό με το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου. Στις 29/9, στις 21.00.
συζήτηση
Διαμαντής στον Ιανό
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24) ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής συνομιλεί με τον Νίκο Θρασυβούλου. Η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Σταύρος Ζαλμάς θα παρουσιάσουν σε μορφή αναλογίου «Το ψωμί της Νινευί» των Κων/νου και Αντώνη Κούφαλη, το οποίο θα παίζεται στο ΔΗΘΕΠΕΙ από 21.11.16 έως 19.2.17.
συναυλία
Φαραντούρη, Νταλάρας, Ηρώδειο
Η Mαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Νταλάρας συναντούν στη σκηνή του Ηρωδείου τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε έργα μεγάλων συνθετών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού. Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Σταύρου Κουγιουμτζή και άλλων μεγάλων ελλήνων συνθετών, αλλά και επιλεγμένες μπαλάντες της Μεσογείου, θα ακουστούν σε αυτό το μουσικό πανόραμα. Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ