ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

παρουσιάζει

ΖΩΗ ΣΑΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Ξεχωριστές προσωπικότητες του 20ού αιώνα

Χαρισματικοί και ταλαντούχοι άνθρωποι

Πολυτάραχες διαδρομές

Απολαυστικές βιογραφίες, που διαβάζονται σαν μυθιστόρημα

Κάθε ζωή μοιάζει με μυθιστόρημα: έχει πλοκή, δράση, όνειρα, ματαιωμένες ελπίδες, ανατροπές, happy end ή όχι. Η σειρά που κυκλοφορεί δωρεάν μαζί με το ΒΗΜΑ περιλαμβάνει βιογραφίες ανθρώπων που έλαμψαν τον 20ό αιώνα, άφησαν το στίγμα τους στη σύγχρονη εποχή χάρη στη δράση και στο έργο τους και υπήρξαν θρυλικές προσωπικότητες. Οι βιογραφίες αυτές, γραμμένες όχι με την ψυχρότητα του ακαδημαϊκού βλέμματος, αλλά από πένες που επιχειρούν να διεισδύσουν στις άγνωστες πτυχές της διαδρομής και της ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων που βιογραφούν, διαβάζονται με την απόλαυση που προσφέρει ένα μυθιστόρημα, παρότι αποτελούν προϊόντα έρευνας και μελέτης.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου, κυκλοφορεί ο έβδομος τόμος της σειράς

ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΝΙΤΣΕ

Οι γυναίκες της ζωής του

Μια συναρπαστική βιογραφία του Φρήντριχ Νίτσε, κορυφαίου φιλοσόφου του 19ου αιώνα. Ο Mario Leis διερευνά την περίοδο της διανοητικής του ακμής και της παρακμής που ακολούθησε, με έμφαση στον ρόλο που διαδραμάτισαν στην ταραγμένη του ζωή οι γυναίκες, στην καταλυτική επίδραση που είχαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στον τρόπο με τον οποίο συνδέθηκαν με τις ιδέες του: η καταπιεστική μητέρα των αυστηρών προτεσταντικών αρχών, οι αποτυχημένοι έρωτες και οι αισθηματικές απορρίψεις και απογοητεύσεις, η ψυχική δύναμη που απαιτούνταν εκ μέρους του για να μη συγκρούεται με την αδελφή του, στην ανάγκη της οποίας βρέθηκε στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ο αναγνώστης βλέπει τον σπουδαίο στοχαστή γυμνό από τον βαρύ θεωρητικό οπλισμό του, να ταλαιπωρείται από την πεζή καθημερινότητα, να διστάζει στις σχέσεις του με τις γυναίκες, να τρομάζει, να ερωτεύεται και να μισεί – όλα, παράφορα. Και εντέλει, να συγκρούεται βίαια με τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Mario Leis γεννήθηκε το 1963. Σπούδασε φιλοσοφία και γερμανική φιλολογία στο Siegen, όπου και έκανε τη διατριβή του υπό τον τίτλο «Αθλητισμός και λογοτεχνία». Έχει διδάξει στο Ινστιτούτο Γερμανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βόννης και έχει συνεργαστεί στη σύνταξη σχολικών και εγκυκλοπαιδικών εγχειριδίων.

Την επόμενη εβδομάδα:

Η σειρά «Ζωή σαν μυθιστόρημα» θα ολοκληρωθεί με τη βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, «Για να γίνει μεγάλος», γραμμένη από την Έλλη Αλεξίου.

Save