από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Εριδα για το Ινστιτούτο της Βενετίας

Η Ακαδημία Αθηνών και τα ελληνικά πανεπιστήμια αντιδρούν στις αλλαγές που προωθούνται με νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών στον χαρακτήρα και στη διοικητική οργάνωση του ερευνητικού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών
Εριδα για το Ινστιτούτο της Βενετίας
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και της επιστημονικής κοινότητας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μήλον της Εριδος μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και της επιστημονικής κοινότητας αποτελεί για ακόμη μία φορά το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Αφορμή σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στο open gov από τις 27 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου με θέμα την «Αναδιαμόρφωση Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών», προβλέποντας αλλαγές στον χαρακτήρα και στη διοικητική οργάνωση του Ινστιτούτου.

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι η ιδέα σύστασης του Ινστιτούτου περιλαμβάνεται σε μια μορφωτική συμφωνία που υπεγράφη το 1949 μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Ιδρύεται το 1951 με σκοπό την προώθηση της έρευνας των βενετοκρατούμενων ελληνικών περιοχών και την αξιολόγηση των κρατικών αρχείων της Βενετίας και είναι το μόνο ελληνικό κέντρο επιστημονικής έρευνας εκτός συνόρων. Τελεί υπό την εποπτεία των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας και υπό την επιστημονική εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών και παρέχει υποτροφίες σε έλληνες και ξένους επιστήμονες για την εκπόνηση μελετών σχετικών με τον βενετοκρατούμενο ελληνισμό και τον ελληνισμό της Βενετίας ενώ στην κυριότητά του βρίσκεται σημαντική περιουσία, ακίνητη και κινητή (εικόνες, αντικείμενα και σκεύη λατρείας, το Αρχείο του Ελληνισμού Βενετίας, χειρόγραφα), προερχόμενη από δωρεές της Ελληνικής Αδελφότητας της Βενετίας.

Αλλοίωση των σκοπών
Με επιστολή της στον Πρωθυπουργό, στις 2 Ιουνίου, η Ακαδημία Αθηνών κάνει λόγο για άρθρα «περί πόρων» του Ινστιτούτου στο σχέδιο νόμου τα οποία αντίκεινται στο Σύνταγμα και διαμαρτύρεται για την κατάργηση του εποπτικού ρόλου της εφόσον «το Σχέδιο Νόμου καταργεί τον ρόλο του Ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος της χώρας, ως προς την προφανή ιδιότητα και αρμοδιότητα να μετέχει ενεργώς στη διεθνή επιστημονική μας παρουσία, και να επιλέγει, κατόπιν διαγωνισμού, διευθυντή και υποτρόφους, και να προτείνει στο υπουργείο των Εξωτερικών τον κατάλληλο διευθυντή».

«Το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί να μετατρέψει το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα στο εξωτερικό και έναν από τους παλαιότερους ελληνικούς ερευνητικούς θεσμούς που είναι αφιερωμένοι στις ιστορικές σπουδές σε κέντρο "πολιτιστικών" και άλλων γενικής φύσεως εκδηλώσεων. Με πρόσχημα τη διοικητική του αναδιοργάνωση οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αλλοιώνουν τους ιδρυτικούς σκοπούς του Ινστιτούτου, καθώς το μετατρέπουν σε οικονομικά και διοικητικά νεοφανή υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την ακαδημαϊκή του λειτουργία»
αναφέρουν σε σχετικό ψήφισμά τους τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και καταλήγουν ότι «το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και το Ελληνικό Ινστιτούτο να παραμείνει ένα ζωντανό ερευνητικό Κέντρο, σε επικοινωνία με την ελληνική και τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα».

Σχετικά ψηφίσματα έχουν εκδώσει η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, η Ενωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς», η Associazione Italiana di Studi Bizantini, η Ισπανοελληνική Πολιτιστική Ενωση ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση υπογραφών στο Διαδίκτυο για την επανεξέταση του νομοσχεδίου, με 2.464, μέχρι στιγμής, έλληνες και ξένους επιστήμονες να ζητούν την επανέναρξη της διαβούλευσης.

Η κόντρα μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Ινστιτούτου δεν είναι πρόσφατη υπόθεση. «Επαναλαμβάνεται μια φρικτή ιστορία που γνωρίσαμε σε παλιότερα χρόνια, όταν είχε γίνει προσπάθεια να αφαιρεθεί η εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών. Πάντοτε ελλόχευε ο κίνδυνος να μετατραπεί το Ινστιτούτο σε ξενώνα φιλοξενίας» σχολίασε στο «Βήμα» ο ακαδημαϊκός Αγγελος Δεληβορριάς.

Η ακίνητη περιουσία
Είναι ο έλεγχος της ακίνητης περιουσίας του Ινστιτούτου το διακύβευμα της παλαιάς κόντρας; «Σε περίπτωση που το Ινστιτούτο παύσει να επιτελεί την καταστατική αποστολή του, η περιουσία του περιέρχεται στην Ελληνική Αδελφότητα της Βενετίας, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιταλικού Δικαίου, και όχι στο ελληνικό κράτος» εξηγεί στο «Βήμα» η πρώην διευθύντρια του Ινστιτούτου ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου. Πάντως η αντιπαλότητα είναι υπαρκτή και παλαιά, με επιχειρήματα που επανέρχονται και κατηγορίες κακοδιαχείρισης «που έστειλαν δύο διευθυντές του Ινστιτούτου στον εισαγγελέα. Και εμένα με κατηγόρησαν για κακοδιαχείριση. Ηρθαν στο Ινστιτούτο κλιμάκια από το υπουργείο Οικονομικών για έλεγχο, αλλά, όπως έγραφε και το πόρισμά τους, "δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθούν ατασθαλίες"».

«Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα διορίζει ο υπουργός Εξωτερικών τον διευθυντή του επιστημονικού ινστιτούτου. Αυτό υποβιβάζει το Ινστιτούτο και το μετατρέπει σε κομματικό όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης»
συνεχίζει η ίδια και προσθέτει ότι «πράγματι, ο νόμος του 1955 που διέπει τη λειτουργία του Ινστιτούτου είναι πεπαλαιωμένος. Χρειάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τους υπότροφους ερευνητές, να ορίζει θεσμικά τη σχέση του Ινστιτούτου με το ελληνικό πανεπιστήμιο και να προβλέπει τη φιλοξενία μεταδιδακτορικών, ώριμων ερευνητών οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν ερευνητικά προγράμματα. Είναι αιτήματα που έχουν μεταφερθεί κατά καιρούς στα αρμόδια υπουργεία. Το 2009 έγινε μια προσπάθεια νομοθετικής αναθεώρησης και συστάθηκε σχετική Επιτροπή, στην οποία δεν μετείχαμε».

«Ζητούμε ενίσχυση»
Στην επιστολή της Ακαδημίας Αθηνών απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη. Ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Βενετία, Συμεών Λιναρδάκης, δήλωσε ερωτώμενος σχετικά με το θέμα στο «Βήμα»: «Δεν έχω ακούσει κάτι, δεν έχω εμπλοκή στη διαδικασία» και από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γεώργιος Πλουμίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δήλωσε με τη σειρά του ότι «ως υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη» και πρόσθεσε: «Ολο αυτό, ο καβγάς με την ανταλλαγή εγγράφων, είναι λυπηρό. Μας κατηγορούν, μας υπερασπίζονται. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε, μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε έλεγχο. Εκείνο που ζητώ είναι να έχω ενίσχυση της οικονομικής υπηρεσίας του Ινστιτούτου, από έναν σε τρεις υπαλλήλους, διότι έχουμε να διαχειριστούμε περίπλοκα ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία του Ινστιτούτου: ενοίκια, εξώσεις, δικηγόρους. Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής».

Τις δικές της προτάσεις αναδιαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου του Ινστιτούτου απέστειλε στα αρμόδια όργανα η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας, η οποία καλεί τους φορείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε συνεργασία και, με ανοιχτή επιστολή, στις 22 Ιουνίου, ζητεί την επανέναρξη της διαβούλευσης.

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος. Το Ινστιτούτο είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο για να εξαντληθεί η υπόθεσή του σε διαβούλευση πέντε ημερών
» σχολιάζει από τη Βενετία όπου βρίσκεται για έρευνα ο καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέφανος Κακλαμάνης: «Εχει προσφέρει καταπληκτικό έργο σε συνάρτηση με την ηλικία του και έχει δεχθεί περισσότερους από 200 υποτρόφους οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στα υψηλότερα κλιμάκια της έρευνας. Είναι λάθος του υπουργείου Εξωτερικών να το θεωρεί μορφωτικό ινστιτούτο. Είναι ερευνητικό ινστιτούτο μακράς πνοής».ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ; | 28/06/2016 14:45
  Καλά τα λέτε κ. Πολίτη για τον διευθυντή. Να πω κι εγώ κάτι: ποιος τον επέλεξε; η Ακαδημία! Το νομοσχέδιο έχει προβλήματα πολλά όμως γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ από τους επιστημονικούς φορείς δεν κάνει προτάσεις; Πιστεύετε ότι το εν ισχύ μοντέλο αποδίδει ή είναι αλώβητο από πολιτικές ή άλλου είδους εξαρτήσεις; Γιατί δεν δίδεται χώρος για θέσεις διαφορετικές στον τύπο αλλά μόνο αυτών που είναι κατά; Αν ο επιστημονικός σκοπός επιτυγχάνεται επί του παρόντος δεν το λέει κανείς. Αφού το παρόν σύστημα δεν αποδίδει να αλλάξει. Αλλαγή σημαίνει και αναδιανομή καρεκλών κι αυτό ενοχλεί όσους διαμαρτύρονται για εαυτόν ή φίλο εαυτού! Ενοχλεί δικαίως το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ελπίζω να ενοχλούσε και το ΠΑΣΟΚ ΝΔ αν έκανε τα ίδι
  K.M.
  απάντηση72
   
   
  Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΗ Η ΑΓΝΩΣΤΗ | 28/06/2016 13:25
  Φαγώθηκαν ολοι να παρουσιάζουν τις πολύ σεβαστές απόψεις της Ακαδημίας, της Φιλοσοφικής σχολής, της αρχαιολογικής εταιρείας κ.λ.π. μα λίγο η καθόλου σχολιάζουν τον κατα πρώτιστο λόγο ενδιαφερόμενο, που είναι ο δωρητής της περιουσίας, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας. Τα μέλη της, πρώτης και τώρα δεύτερης γενιάς, έχουν ωριμάσει πια προσαρμόζοντας το ελληνικό τους προζύμι στον ευρωπαΐκό ορίζοντα. Τα αιτήματά τους είναι απλά αλλά σταθερά:- Να μήν αλλοιωθεί ο ιδρυτικός σκοπός του Ιστιτούτου, - Να μήν αλοιωθεί η ισορροπία στη διαχείρηση και στον έλεγχο και, επιτέλους, να δωθεί λύση στην οικονομική διαχείρηση χρησιμοποιώντας προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα.
  Καλογεράκης
  απάντηση50
   
   
  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ! | 27/06/2016 21:59
  Θα δούμε κι αυτό επί εποχής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Το μοναδικό ελληνικό ίδρυμα να καταλήξει σκροποχώρι ρουσφετιών.Δεν υπάρχει λογική ούτε εθνική υπερηφάνεια για την ύπαρξη αυτού του καταπληκτικού ερευνητικού κέντρου.Τι λέει ο καθηγητής και υπουργός Μπαλτάς, ο σοφός εχθρός πάσης αριστείας;;;;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση53
   
   
  Να μαντέψω; | 27/06/2016 19:32
  Μήπως το έχουν τάξει; Είχα γνωρίσει πολλούς Συνασπίτες και σήμερα Συριζαίους στην Ιταλία. Λες; Πολύ γκλαμουριά να είσαι και Συριζαίος και διευθυντής του Ινστιτούτου στη Βενετία, διορισμένος απο τον ΥΠΕΞ. Με εντυπωσίασε ο σημερινός διευθυντής που δεν ξέρει τίποτα, δεν άκουσε τίποτα, είναι λέει δημόσιος υπάλληλος. Μου θύμισε άλλες εποχές – πολλά καμώματα της σημερινής κυβέρνησης, π.χ. η ρητορική της και η γλώσσα της – με εθνοσωτήρες.
  Α. Πολίτης
  απάντηση91