Εβδομάδα προβολών, εκδηλώσεων και συζητήσεων για το έργο του ποιητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Αλέξη Δαμιανού διοργανώνεται στην αίθουσα Αλκυονίς από την Πέμπτη 5 ως την Τετάρτη 11 Μαίου. Στόχος των εκδηλώσεων που φέρουν γενικό τίτλο «Μια δυνατή φωτιά» είναι το έργο αυτού του σπάνιου ανθρώπου και καλλιτέχνη να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο.

Αναλυτικότερα θα προβληθούν οι ταινίες «Μέχρι το πλοίο» (1967), «Ευδοκία» (1971) και «Ηνίοχος» (1995), οι τρεις που σκηνοθέτησε και έγραψε ο Αλέξης Δαμιανός. Θα προβληθούν όμως και η μεγάλου μήκους ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Τον Καιρό των Ελλήνων» (1981) και η μικρού μήκους «Ο Κλέφτης» (1965) του Παντελή Βούλγαρη στις οποίες ο Δαμιανός έπαιξε ως ηθοποιός.
Στο πρόγραμμα υπάρχει επίσης ανέβασμα του θεατρικού έργου «Το καλοκαίρι θα θερίσουμε» που είναι το πρώτο θεατρικό που έγραψε ο Αλέξης Δαμιανός το 1945. Στο θεατρικό αναλόγιο της Αλκυονίδας σκηνοθέτης είναι ο Δ. Παντελιάς και ηθοποιοί οι Ε. Αποστόλου, Κ. Εμπέογλου, Μ. Κυριάκη, Μ. Μαυροματάκης, Ε. Μεγγρέλη, Η. Μουλάς, Θ. Τοκάκης, Θ. Χαλκιάς (η πρώτη σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Σεβαστίκογλου ενώ στην πρώτη παράσταση τη μουσική και τα τραγούδια έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις και την χορωδία που συμμετείχε στην παράσταση διηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης).
Ξεχωριστό χρώμα προβλέπεται να δώσουν τα τέσσερα ντοκουμέντα για τον δημιουργό και τον άνθρωπο Αλέξη Δαμιανό: «Ο σκηνοθέτης τραγουδάει», Παρασκήνιο του Λ. Παπαστάθη, «Αλέξης Δαμιανός, Ο έρωτας των πρώτων πλάνων» της Π. Παναγιωτοπούλου και «Λίγη φωτιά…», «Koιμάσαι άραγε;» του Δ. Παντελιά.
Στην εκδήλωση «Γράμμα στον Αλέξη» φίλοι και στενοί συνεργάτες του Δαμιανού θα διαβάσουν ο καθένας το γράμμα του στον Αλέξη Δαμιανό και θα συζητήσουν με το κοινό για το μεγάλο δημιουργό. Ανάμεσά τους οι σκηνοθέτες Λάκης Παπαστάθης, Δήμος Αβδελιώδης, Παντελής Βούλγαρης και Γιάννης Σμαραγδής και οι δημοσιογράφοι Παύλος Κάγιος, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και Νίνος Φενέκ Μικελίδης.
Στην εκδήλωση «Η Θεατρική Όψη του Αλέξη Δαμιανού», ο Κωνσταντίνος Κυριακός, Αν. Καθηγήτης Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν. Πατρών και συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου θα παρουσιάσει την συνολική προσφορά του Α. Δαμιανού συγγραφέα-σκηνοθέτη-ηθοποιού στο Θέατρο ενώ στην εκδήλωση «Ποιητής, η άγνωστη πλευρά του Δαμιανού» θα διαβαστούν ποιήματα και κείμενά του.
Τέλος θα υπάρξουν και μουσικές βραδιές με μουσικές ταινιών του και τραγούδια που αγαπούσε.Τραγούδια θα ερμηνεύσει και η Ελένη Ροδά που είχε την φωνή της «Ευδοκίας» στην ταινία.
Θα είχε ιδαίτερο ενδιαφέρον πάντως να ακούσει κανείς και την άποψη του σκηνοθέτη Νίκου Ζερβού για τον Αλέξη Δαμιανό εφόσον ο πρώτος είχε διετελέσει βοηθός σκηνοθέτη στην κλασική «Ευδοκία».Ομως ο κ. Ζερβός δεν εκλήθη στην εκδήλωση…