Ανακοινώθηκαν στη Γαλλία, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, τα λογοτεχνικά Βραβεία Γκονκούρ και Ρενοντό για το έτος 2015.

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Ο 43χρονος Ματιάς Ενάρ τιμήθηκε τελικώς με το περίβλεπτο Βραβείο Γκονκούρ για το μυθιστόρημά του «Boussole» (Πυξίδα, εκδόσεις Actes Sud), λαμβάνοντας έξι ψήφους (υπέρ του) από τα (συνολικά) δέκα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Ο πολυταξιδεμένος συγγραφέας, γνώστης της περσικής και αραβικής γλώσσας, είπε ότι «ήταν έκπληξη» για τον ίδιο η βράβευση αλλά δήλωσε «εξαιρετικά ευτυχής» γι’ αυτήν.

Σ’ αυτό το ατμοσφαιρικό βιβλίο – το οποίο αποτελεί έκφραση ενός καλοήθους οριενταλισμού, που φλερτάρει πότε μ’ ένα ύφος δοκιμιακό και πότε με την ελευθερία της ποίησης – πρωταγωνιστεί ένας βιεννέζος μουσικολόγος, ονόματι Φραντς Ρίττερ, ένας άνθρωπος παθιασμένος με τον πολιτισμό της Μέσης Ανατολής.

Η αφήγηση του Ματιάς Ενάρ όμως δεν συνιστά μονάχα μια καλλιτεχνική και πνευματική γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, περιγράφει και τον έρωτα αυτού του άνδρα για τη Σαρα, μια μυστηριώδη και σαγηνευτική γυναίκα.

Ο Ματιάς Ενάρ, τον οποίο το περιοδικό «L’Obs» χαρακτήρισε εφέτος «νέο Μπαλζάκ», επεκράτησε της Ναταλί Αζουλέ (Titus n’aimait pas Bérénice, εκδόσεις P.O.L.) του αιγυπτιακής καταγωγής Τομπί Νατάν (Ce pays qui te ressemble, εκδόσεις Stock) και του τυνησιακής καταγωγής Εντί Καντούρ (Les Prépondérants, εκδόσεις Gallimard).

Στον τελευταίο, αξίζει να σημειωθεί, απονεμήθηκε λίγες ημέρες πριν το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το οποίο και μοιράστηκε με τον Αλγερινό Μπουαλέμ Σανσάλ (2084. La fin du monde, εκδόσεις Gallimard) που φαντάστηκε μια θεοκρατική (ισλαμική) δικτατορία.

Το Βραβείο Ρενοντό απέσπασε ηΝτελφίν ντε Βιγκάνγια το μυθιστόρημά της«D’apres une histoire vraie»(Από μια αληθινή ιστορία, εκδόσεις J.C. Lattès), ένα βιβλίο, με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, για την απρόβλεπτη σχέση που μπορεί ν’ αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο γυναίκες αλλά και για τη δύναμη της ίδιας της λογοτεχνίας.

*
Τομυθιστόρημα«Boussole» του Ματιάς Ενάραναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Στερέωμα.