Εναν νοητό περίπατο στη μνημειακή Αθήνα της περιόδου από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα προσφέρει η νέα περιοδική έκθεση «Ενα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…» την οποία θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου η πρωθυπουργός κυρία Βασιλική Θάνου, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Συνοδοιπόροι στη γοητευτική περιπέτεια, οι ευρωπαίοι περιηγητές που επιχειρούν το «μεγάλο ταξίδι» στην πρωτεύουσα του ελληνισμού και, εμπνευσμένοι από το κίνημα του κλασικισμού, αποτυπώνουν τα «υπέροχα ερείπια» του ιστορικού της παρελθόντος…

Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Τα συνολικά 76 εκθέματα περιλαμβάνουν έργα γλυπτικής και αρχειακά τεκμήρια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και χαρακτικά, ζωγραφικά έργα και εικονογραφημένες εκδόσεις από τη Συλλογή Εργων Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Εργα έχουν δανείσει ακόμη το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ψηφιακές εφαρμογές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να προσανατολιστεί καλύτερα στο μνημειακό τοπίο της πόλης, να ξεφυλλίσει εικόνες από τα βιβλία που εκτίθενται, να ρίξει ματιές στην καθημερινή ζωή της πόλης, καθώς αυτή ζωντανεύει με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και να αναστοχαστεί πάνω στη σχέση όσων διέμεναν τότε στην Αθήνα, μόνιμα ή προσωρινά, με τις αρχαιότητες, με τη βοήθεια εικόνων, φωτογραφιών και επιλεγμένων κειμένων από τους περιηγητές, αλλά και από τους θεσμικούς εκπροσώπους του νέου ελληνικού κράτους. Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω έκθεση αποτελεί προάγγελο για μια σημαντική επέτειο που πλησιάζει. Το έτος 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του. Το μακρύ χρονικό της ίδρυσης, της φυσιογνωμίας, της πορείας και των δραστηριοτήτων του Μουσείου που έχει συνδεθεί τόσο στενά με τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας θα ξεδιπλωθεί με μια σειρά δράσεων. Η πρώτη παρουσιάζεται ήδη σε ξεχωριστή αίθουσα στη συνέχεια της έκθεσης των περιηγητών και περιλαμβάνει μια ιδιαίτερη εκθεσιακή εγκατάσταση, που φιλοδοξεί να μεταφέρει τους επισκέπτες στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Μουσείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ