Στον ούγγρο συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι απονεμήθηκε Διεθνές Βραβείο Booker 2015, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου το βράδυ της Τρίτης.

Ο Λάσλο Κρασναχορκάι είναι ένας ιδιαίτερος δημιουργός, του σκότους και της ομορφιάς.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Μαρίνα Γουόρνερ εκθείασε το έργο του και τον συνέκρινε με τον Φραντς Κάφκα, τον οποίο και ο ίδιος ο συγγραφέας θεωρεί ήρωά του και λογοτεχνικό του πρότυπο.

«Ο Λάσλο Κρασναχορκάι είναι ένας συγγραφέας με όραμα, με εκπληκτική ένταση και ποικιλία αφηγηματικών φωνών, που συλλαμβάνει την υφή της σημερινής ύπαρξης σε σκηνές τρομακτικές, παράξενες, αποκρουστικά κωμικές και συχνά συγκλονιστικά όμορφες» σημείωσε η ίδια.

Το Διεθνές Βραβείο Booker απονέμεται κάθε δύο χρόνια (σε συγγραφέα του οποίου τα βιβλία είναι διαθέσιμα στην αγγλική γλώσσα) και συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 60.οοο στερλινών.

Ο Λάσλο Κρασναχορκάι έγινε ο έκτος νικητής στην ιστορία του θεσμού, διαδεχόμενος την Λίντια Ντέιβις (2013) και τον Φίλιπ Ροθ (2011). Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφόρησε πρόσφατα το μυθιστόρημά του «Πόλεμος και πόλεμος» σε μετάφραση της Ιωάννας Αβραμίδου.

Από τις γειτονιές μιας μικρής πόλης, στη Βουδαπέστη, στη Νέα Υόρκη και αλλού, ακολουθούμε τον Γκιόργκι Κόριμ, έναν ταπεινό και θλιμμένο γραφιά.

Ο ίδιος έχει ανακαλύψει ένα άγνωστο χειρόγραφο, ένα κείμενο συγκλονιστικής ποιητικής ομορφιάς που εξιστορεί την περιπλάνηση τεσσάρων συντρόφων, οι οποίοι πολέμησαν μαζί σε έναν καταστροφικό πόλεμο και αγωνίζονται τώρα να επιστρέψουν σπίτι τους και να ξεφύγουν από τον αμείλικτο κόσμο της βίας.

Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Λάσλο Κρασναχορκάιπου εκδίδεται στην ελληνική γλώσσα. Η Σούζαν Σόνταγκ τον είχε χαρακτηρίσει «μετρ της Αποκάλυψης» ενώ ο Β. Γκ. Ζέμπαλντ είχε πει ότι η πρόζα του «ξεπερνά κατά πολύ όλες τις ήσσονος σημασίας ανησυχίες της σύγχρονης γραφής».

Ο Λάσλο Κρασναχορκάι γεννήθηκε το 1954 στην πόλη Gyula της Ουγγαρίας. Σπούδασε νομικά και φιλολογία στα Πανεπιστήμια του Ζέγκεντ και της Βουδαπέστης.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ούγγρους συγγραφείς, ο οποίος υπηρετεί πιστά μια λογοτεχνία ομολογουμένως απαιτητική.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία (ανάμεσά τους το βραβείο Kossuth, που αποτελεί την πιο σημαντική διάκριση της Ουγγαρίας, και το γερμανικό βραβείο Bestenliste-Prize).

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα τσέχικα, τα βουλγάρικα, τα εβραϊκά, τα ιαπωνικά και τώρα και στα ελληνικά.

Δύο βιβλία του Λάσλο Κρασναχορκάι («Το Τανγκό του Σατανά» και η «Μελαγχολία της Αντίστασης») έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον φίλο του σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ, για τον οποίο έχει γράψει επίσης πρωτότυπα σενάρια.