Σε ηλικία 76 ετών πέθανε το πρωί της Τετάρτης 11 Μαρτίου, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Διαγόρας Χρονόπουλος. Επασχε από καρκίνο με τον οποίο πάλευε χρόνια.

Ο Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Στα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για αντιδικτατορικές δράστηριότητες.

Σκηνοθέτησε παραστάσεις Αρχαίου Θεάτρου στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο καθώς επίσης και σύγχρονα έργα. Δούλεψε επίσης για την τηλεόραση σκηνοθετώντας σειρές και ντοκιμαντέρ, ενώ υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ και διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα καθήκοντά του, ο Χρονόπουλος διετέλεσε μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001) και από το 2001 ως το 2005 Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Από το 2004 ως το Σεπτέμβριο του 2014 ο Δ. Χρονόπουλος είχε διατελέσει διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης. Τον τελευταίο καιρό ήταν διευθυντής στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Η μεγάλου μήκους ταινία της κόρης του Χρονόπουλου, Ελισσάβετ Χρονοπούλου «Ενα τραγούδι δεν φτάνει» είναι εμπνευσμένη από την ζωή του πατέρα της.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 12:00, από το Α’ Νεκροταφείο.

Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Διαγόρα Χρονόπουλου ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η οικογένεια του θεάτρου έχασε σήμερα έναν άνθρωπό της. Ο Διαγόρας Χρονόπουλος, παραγωγός, σκηνοθέτης, ηθοποιός, ακάματος εργάτης της τέχνης, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του ως καλλιτέχνης και δάσκαλος· μεταξύ άλλων, ως διευθυντής στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν αλλά και ως διευθυντικό στέλεχος στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

» Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Η προσφορά του υπήρξε μεγάλη στον χώρο της τηλεόρασης αλλά και του κινηματογράφου, ενώ στάθηκε πάντα με τρυφερότητα στους νέους καλλιτέχνες. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του ελληνικού θεάτρου».

Τη λύπη του για τον θάνατο του Δ.Χρονόπουλου εξέφρασε και το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.