Σημαντική εκδήλωση για την ελληνική παροικία της Τεργέστης και τις αξιοσημείωτες δραστηριότητές της στο εμπόριο, στις τέχνες και σε άλλους τομείς διοργανώθηκε πριν από μερικές ημέρες στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, η οποία για την πραγμάτωσή της συνεργάστηκε με τον οργανισμό Ελληνικές Ρίζες.
Η εκδήλωση άνοιξε από τον εμπορικό ακόλουθο της ιταλικής πρεσβείας στη χώρα μας κ. Μάρκο Μιντόρο, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία συνύπαρξης των δύο λαών αλλά και στην πολιτιστική διάδρασή τους, δείγμα της οποίας είναι φυσικά ο τεργεστινικός κοσμοπολιτισμός. Ο δρ Νικήτας Σίμος, μέλος του ΔΣ του σωματείου, ανέπτυξε σε αδρές γραμμές την ιστορία της Τεργέστης ως οικονομικού και πολιτιστικού κέντρου της Αδριατικής, όπου «οι Ελληνες με βάση το επιχειρείν δημιούργησαν μια ισχυρή διαχρονική παρουσία». Μετά τη Συνθήκη του Πασάροβιτς (1718) μεταξύ Αψβουργικής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ανακήρυξη της Τεργέστης ως ελεύθερου λιμένος, μια σειρά ευνοϊκά μέτρα και ρυθμίσεις καθ’ όλον τον 18ο αιώνα επέτρεψαν τη δημιουργία ενός οικονομικού θαύματος και ευημερίας, με τους Ελληνες να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο θαλασσεμπόριο, στις ναυτασφαλίσεις και στις τραπεζικές εργασίες.
Λόγω του πολυεθνοτικού χαρακτήρα της η Τεργέστη υπήρξε σημείο στο οποίο κλήθηκαν να συνυπάρξουν Ιταλοί, Σλοβένοι, Ελληνες, Εβραίοι, Αυστριακοί και άλλοι λαοί. Μετά τις περιπέτειες των δύο πολέμων και τις διάφορες κατοχές, η περιοχή, το 1945, ενσωματώθηκε στην Ιταλία πλην ενός μικρού μέρους της το οποίο ανήκει στη Σλοβενία. Η καθηγήτρια της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ κυρία Ολγα Κατσιαρδή-Χέρινγκ έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της ελληνικής παροικίας της Τεργέστης, μέσα από την οποία φάνηκε ο ιδιαίτερος ρόλος των Ελλήνων ως «συνδημιουργών της τριεστινικής κουλτούρας και οικονομικής ανάπτυξης».

Οι Ελληνες εμπορεύονταν προϊόντα και ύλες της Ανατολής –μαλλί, βαμβάκι, νήματα –προς την Κεντρική Ευρώπη, όπως και κατ’ αντίθετη φορά, βιομηχανικά προϊόντα, κρύσταλλα, όπλα κ.τ.λ. Συμμετείχαν δε δραστήρια στο Χρηματιστήριο της Τεργέστης και ανέδειξαν την πόλη σε ναυτασφαλιστικό κέντρο του Λεβάντε. Παράλληλα όμως έντονη ήταν και η πολιτιστική παρουσία της ελληνικής παροικίας, η οποία άφησε το στίγμα της με τα διάφορα palazza των ελλήνων μεγαλεμπόρων που κοσμούν την πόλη: ανάμεσά τους, των Καρτσιώτη, Οικονόμου, Στρατή, Ράλλη και του μεγάλου συλλέκτη έργων Ιωάννη Σκαραμαγκά, για τον οποίο μίλησε ο ανιψιός του κ. Παντιάς Σκαραμαγκάς καταθέτοντας την προσωπική μαρτυρία του για τη σχέση με τον «θείο Τζον».
Επισημάνθηκε επίσης ότι οι Ελληνες έδειξαν μεγάλη ευαισθησία στον χώρο της φιλανθρωπίας και των ευεργεσιών ιδρύοντας νοσοκομεία, πτωχοκομεία, ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα, ενώ μια εικόνα της σημερινής παροικίας στην Τεργέστη και των δυνατοτήτων της κατέθεσε ο κ. Ε. Λουκάς, μέλος της εκεί Ελληνικής Κοινότητας.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια μουσική νότα από την πιανίστρια κυρία Α. Δημουλά και από τον μαέστρο Δημήτρη Αράπη, ο οποίος «μετέφερε» το κοινό στα καφέ της Τεργέστης με την ειδικά γραμμένη για τη βραδιά σύνθεσή του. Στον σύντομο χαιρετισμό του τέλους ο πρόεδρος του σωματείου Ελληνικές Ρίζες κ. Βασίλης Ντόβας τόνισε ότι στόχος του σωματείου είναι η εδραίωση και ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στο ελλαδικό κέντρο και στις νησίδες του Ελληνισμού της Διασποράς στο επιχειρείν, στον πολιτισμό, στην επιστήμη και στις τέχνες.

HeliosPlus