Ενας παράξενος κόσμος
O Αργύρης Μπακιρτζής και οι String Theory Ensemble εμφανίζονται την Παρασκευή και το Σάββατο 30 και 31 Ιανουαρίου στο Ωδείο Αthenaeum και δίνουν δύο παραστάσεις. Τίτλος τους «Ενας παράξενος κόσμος». Πρόκειται για μια «περίεργη» συναυλία με έναν ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων (παραδοσιακό λαούτο και κλασικό πιάνο), μεγάλες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και ξαφνικές εναλλαγές ύφους. Αποτελείται από ένα ετερόκλητο ρεπερτόριο που περιλαμβάνει ραψωδίες Λίστ δίπλα σε ηπειρώτικα μοιρολόγια, πρελούδια Ραχμάνινοφ δίπλα σε βαλκανικές μουσικές και σονάτες Σκαρλάτι δίπλα σε fados και τραγούδια του Μανώλη Χιώτη και των Χειμερινών Κολυμβητών. Ο «Παράξενος κόσμος» ήταν το παρθενικό project των String Theory Ensemble, που ενδιαμέσως έδωσε και άλλα δείγματα δουλειάς και όπου επιστρέφουν τρία χρόνια μετά την ίδρυσή τους.

Αφιέρωμα

Ακίρα Κουροσάβα
Συνεχίζεται ως την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το αφιέρωμα σε ταινίες του Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα που πραγματοποιείται στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος Μουσείου Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι). Σάββατο: «Ρασομόν» (18.30) και «Ραν» (21.00 –στη φωτογραφία, σκηνή της ταινίας). Κυριακή: «Ο θρόνος του αίματος» (18.30) και «Σιωπηλή μονομαχία» (21.00). Από την ερχόμενη Πέμπτη 29 του μήνα αρχίζει το αφιέρωμα στον δανό σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ. Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη), 1 ευρώ (κάρτα μέλους).

Θέατρο


«Διαλέξεις αθλιότητας» στο Τέχνης
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου κατεβαίνει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης για να ερμηνεύσει, σε δική του σκηνοθεσία, τις «Διαλέξεις αθλιότητας» του Γιάννη Τσίρου. Ο μονόλογος αφορά έναν καταδικασμένο για οικονομικά σκάνδαλα πολιτικό που λίγο καιρό μετά την αποφυλάκισή του προσπαθεί μέσα από διαλέξεις να εξηγήσει τη στάση του. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.15, ως τις 18/2.

Ο Θεοδωράκης επιστρέφει στο σανίδι
Η μουσική παράσταση για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Ποιος τη ζωή μου…» θα παιχθεί και πάλι στο Badminton, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη. Παίζουν: Αρης Λεμπεσόπουλος, Πέμη Ζούνη, Νίκος Αρβανίτης, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Χρήστος Πλαΐνης κ.ά. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης κ.ά. Πρεμιέρα στις 28/1, στις 21.00. Ως τις 8/2.
Το «Μαύρο αίμα» της «Ορέστειας»
Αντλεί το υλικό της από την αισχύλεια «Ορέστεια» η παράσταση με τον τίτλο «Μαύρο αίμα», όπου παίζουν η Βίκυ Βολιώτη και ο Χρήστος Σαπουντζής. Τη μετάφραση υπογράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, τη σκηνοθεσία ο Τηλέμαχος Κρεβάικας, την κίνηση – χορογραφία η Μαρίζα Τσίγκα, τη σκηνογραφία η Εύα Νάθενα και τη μουσική ο The Boy. Η πρεμιέρα θα δοθεί αύριο, Δευτέρα 26/1, στις 21.00, στον ειδικά διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη (21.00).

Πρεμιέρα στο Επί Κολωνώ
Η παράσταση «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» του Τομ Στόπαρντ παρουσιάζεται από αύριο, Δευτέρα, στο θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Με τον Γεράσιμο Γεννατά και τον Γιώργο Παπαπαύλου. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00.

«Αυτοκρατορία» στη Θεσσαλονίκη
Η «Αυτοκρατορία» του Γιώργου Βέλτσου, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη μεγάλη παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το ΜΜΘ. Στις 16.00.
«Προσγείωση» στο Faust
Η Πέγκυ Τρικαλιώτη ερμηνεύει τον μονόλογο «Προσγείωση» του Τζορτζ Μπραντ, σε μετάφραση Αντώνη Πέρη και σκηνοθεσία Κατερίνας Φωτιάδη. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00, στο θέατρο Faust, στο Μοναστηράκι.
Ο άνθρωπος και ο πίθηκος
Η θεατρική ομάδα Roswitha παρουσιάζει τον μονόλογο «Αναφορά –Ενας πίθηκος που έγινε άνθρωπος» βασισμένο στο διήγημα του Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία». Σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη, με τον Θοδωρή Σκυφτούλη, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Από Τετάρτη ως Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 19.00.
«Χίλντα» στο Κακογιάννης
Η «Χίλντα» της Μαρί Ντιάιγ που σκηνοθετεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου θα παιχθεί στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της το περασμένο καλοκαίρι. Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος. Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Με τους Αννα Κουτσαφτίκη, Νικόλα Πιπερά, Νατάσα Εξηνταβελώνη. Παραστάσεις ως τις 8 Φεβρουαρίου, από Πέμπτη ως Κυριακή στις 21.00.
«Θείος Βάνιας» στο Χορν
Τον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ στο θέατρο Δημήτρης Χορν. Η μετάφραση είναι της Χρύσας Προκοπάκη. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης, Στέλιος Μάινας, Ερση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη (20.00), Πέμπτη και Παρασκευή (21.00), Σάββατο (18.30 και 21.30) και Κυριακή (20.00).
Οπερα


«Τριστάνος και Ιζόλδη» στο Μέγαρο
Η όπερα του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη» παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη). Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης. Σκηνοθεσία – σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Κόκκος. Τον ρόλο του Τριστάνου ερμηνεύει ο γερμανός τενόρος Τόρστεν Κερλ και της Ιζόλδης η υψίφωνος Ανν Πέτερσεν. Στις 28, 31/1 και 4/2.
Μουσική
Οι Χαΐνηδες στο Stage
Οι Χαΐνηδες εμφανίζονται στη μουσική σκηνή Ρυθμός Stage με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου «Πέρα από τα σύνορα» (Ψαραντώνης, Χαΐνηδες και Mode Plagal). Την Παρασκευή 30, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου παρουσιάζουν μια παράσταση που φιλοδοξεί να παντρέψει φαινομενικά ετερόκλητα στοιχεία: ηχοχρώματα από την Κρήτη, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την τζαζ και τη ροκ συναντούν την ποίηση οικουμενικών στοχαστών (Μποντλέρ, Ρίλκε, Πούσκιν, Λόρκα κ.ά.).
Στις Πόρτες με τους Dilemma
Οι Dilemma εμφανίζονται στις 31 Ιανουαρίου στις «Πόρτες» και παίζουν γνωστά αγαπημένα τους μουσικά θέματα από το διεθνές ρεπερτόριο, καθώς και κομμάτια από τη δισκογραφία τους σε ακουστικές εκτελέσεις. Σαξόφωνο, κιθάρα και δύο φωνές εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι με αναπάντεχους μουσικούς διαλόγους. Το Σάββατο 31/1 στο πλαίσιο των αφιερωμάτων τους αγγίζουν «Μουσική και τραγούδια για τον κινηματογράφο».

Χορός

Η «Σιωπή» της Πέρσας Σταματοπούλου
Τη νέα της δημιουργία με τίτλο «Η σιωπή» παρουσιάζει η χορογράφος Πέρσα Σταματοπούλου. Η χορογράφος αντιλαμβάνεται τη σιωπή ως λυτρωτικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης και αναρωτιέται: Γιατί οι άνθρωποι σωπαίνουν; Εχουν υποστεί κάποιο σοκ; Θέλουν να πάρουν απόσταση για να προστατευθούν ή έπεται μια επανάσταση που κοχλάζει στο σώμα και στο βλέμμα; Η χορογράφος αποπειράται να μεταφράσει κινητικά τα παραπάνω ερωτήματα. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Μικρή Σκηνή). Από 28 ως 31 Ιανουαρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ