«Μια γυναίκα που ζει μια συμβατική ζωή, μια παντρεμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, αποφασίζει, εξαιτίας ενός αποτυχημένου ερωτικού πάθους –έτσι φαίνεται δηλαδή, να γκρεμίσει το συμβατικό κύκλωμα που την περιβάλλει. Παρατάει τη δουλειά της, αφήνει τον άνδρα της και ξεκινάει ένα ταξίδι προς έναν τόπο που της επιτρέπει να λειτουργήσει με αισθητηριακό τρόπο και να βιώσει μια άγρια ευτυχία».

Ετσι περιγράφει η Θεοδώρα Τζήμου το έργο της Ελενας Πέγκα «Γυναίκα και Λύκος» στο οποίο θα πρωταγωνιστήσει σε μια παράσταση σκηνοθετημένη από την Ελλη Παπακωνσταντίνου. Η ξεχωριστή ηθοποιός, που συμμετέχει πάντοτε σε ενδιαφέρουσες δουλειές στο θέατρο και στο σινεμά, συνεργάζεται για τρίτη φορά με την Πέγκα.
Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο πυρήνας αυτού του έργου;
«Το έργο θίγει ένα θέμα περί ιδανικού χώρου. Εγείρει ερωτήματα όπως: μπορώ να νιώσω ευτυχισμένη στην πόλη που ζω; Θα μπορούσα να είμαι πιο κοντά στη φύση; Τι σημαίνει ευτυχία σε σχέση με τον χώρο; Πρόκειται για ένα ζητούμενο σημερινό επομένως θεωρώ ότι αγγίζει θέματα που μας αφορούν και κοινωνικά».
Υπάρχει για εσάς ένας τέτοιος ιδανικός χώρος;

«Νομίζω ότι τον βρίσκω μόνο όταν φεύγω από την Αθήνα. Όταν δηλαδή απουσιάζω από τον τόπο όπου ουσιαστικά εργάζομαι και ζω».
Πρόκειται για μια ουσιαστική διαφυγή ή ταυτίζεται απλώς με μια απόδραση από την καθημερινότητα;
«Φυσικά και είναι κάτι παραπάνω από μια απόδραση από την καθημερινότητα, αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που κάνω θέατρο».
Το έργο μοιάζει να μιλάει και για το είδος του έρωτα που σε κάνει να αλλάζεις ζωή με δραματικό τρόπο. Υπάρχει ή είναι μια φαντασίωση;
«Δεν ξέρω αν ταυτίζεται αυτό απολύτως με τον έρωτα. Μπορεί να παθιάζεσαι και να πάθεις εμμονή και με κάτι άλλο. Μπορεί κάποιος να αφιερωθεί σε κάτι που θεωρεί πολύ σημαντικό και να αφήσει τον κόσμο ο οποίος τον περιέκλειε μέχρι τότε».
Ποια δική σας ευαίσθητη χορδή έχει αγγίξει αυτή η παράσταση;
«Κοιτάξτε, έχω γενικά μια τάση φυγής. Ικανοποιείται φυσικά ενίοτε μέσω του θεάτρου, όταν είναι ιδανικές οι συνθήκες, όμως οι συνθήκες της δουλειάς μας όσο περνάει ο καιρός τόσο λιγότερο ιδανικές γίνονται και, κατά συνέπεια, αυτή η μικρή φανταστική εκδρομή δεν μπορεί να τελεστεί. Εχουν γίνει όλα λίγο δύσκολα πια».
——————————-
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΛYKOΣ της Έλενας Πέγκα, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, για 5 μόνο παραστάσεις στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, 21 Νοεμβρίου – 25 Νοεμβρίου