Αποστολή Θεσσαλονίκη

Οπως ο περισσότερος κόσμος, έτσι και το ελληνικό κοινό ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη Χάνα Σιγκούλα μέσα από τις ταινίες του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, οι οποίες κάποτε, σε περασμένες εποχές, είχαν τρομερή πέραση στην Ελλάδα, όπως άλλωστε παντού. Ταινίες όπως «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ», «Λιλί Μαρλέν» και «Ο γάμος της Μαρία Μπράουν» σημείωναν τεράστια επιτυχία στις ελληνικές αίθουσες και έτσι το όνομα της Σιγκούλα συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με αυτό του σκηνοθέτη που επί της ουσίας την ανέδειξε.

Ηταν φυσικό ο θάνατος του Φασμπίντερ το 1982 να την κλονίσει, όμως η Σιγκούλα, η οποία τη δεκαετία του 1980 κατάφερε να στολίσει εξώφυλλο του «Time», δεν το έβαλε κάτω. Για την ακρίβεια χάραξε μια προσωπική διαδρομή με χαρακτηριστικές συμμετοχές σε ταινίες διακεκριμένων ευρωπαίων σκηνοθετών, από τον Μάρκο Φερέρι («Η ιστορία της Πιέρα», «Το μέλλον είναι γυναίκα») ως τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ («Το πάθος»), από τον Ετορε Σκόλα («Η νύχτα της Βαρέν») ως τον Αντρέι Βάιντα («Μια αγάπη στη Γερμανία») και από τη Μαργκαρέτε φον Τρότα («Η φιλενάδα μου») ως το τρομερό παιδί του σύγχρονου γερμανικού κινηματογράφου Φατίχ Ακίν, που τη χρησιμοποίησε ιδανικά στο αριστούργημά του «Η άκρη του ουρανού».
Εφέτος το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά αυτή τη μούσα του νέου γερμανικού σινεμά μέσα από ένα μικρό αλλά περιεκτικό αφιέρωμα το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις τρεις προαναφερθείσες ταινίες του Φασμπίντερ, αρκετές μικρού μήκους ταινίες που η ίδια η Σιγκούλα έχει επιμεληθεί και ένα ντοκιμαντέρ της Αν Ιμπερτ που αποτελεί κάτι σαν πορτρέτο της ηθοποιού. Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι «Οποιο κι αν είναι τ’ όνειρο», όπως λέγεται το ποίημα που έγραψε ειδικά για τη Σιγκούλα ο γάλλος σεναριογράφος Ζαν-Κλοντ Καριέρ.
Εκτός από τη σκηνοθεσία, η Σιγκούλα ασχολήθηκε και με το τραγούδι, γεγονός που επίσης θα αναδειχθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να αφιχθεί το βράδυ της Τετάρτης. Την Πέμπτη το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους στην προβλήτα Γ’ του λιμανιού Θεσσαλονίκης και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας στο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους η ηθοποιός θα παρουσιάσει τις μικρού μήκους ταινίες που έχει σκηνοθετήσει και θα τις συζητήσει αργότερα με το κοινό (η είσοδος θα είναι ελεύθερη με έκδοση μηδενικού εισιτηρίου).
Οι ταινίες αυτές είναι οι «Χάνα», «Νωπή βιογραφία», «Εγώ και ο σωσίας μου», «Στο τέλος» και «Αναφορά σε μια Ακαδημία (Κάφκα)» στην οποία η κουβανή ηθοποιός Αλίσια Μπουσταμάντε απαγγέλλει και αναπαριστά μέρη του διηγήματος του Φραντς Κάφκα «Αναφορά στην Ακαδημία».
Τέλος, την Παρασκευή το βράδυ η Σιγκούλα θα βραβευτεί με έναν ειδικό Χρυσό Αλέξανδρο στο «Ολύμπιον» και στη συνέχεια θα δώσει κοντσέρτο που θα περιλαμβάνει γερμανικά τραγούδια. Η βραδιά θα κλείσει με την προβολή τού «Οποιο κι αν είναι τ’ όνειρο».
Να σημειωθεί ότι η Σιγκούλα είναι η πρώτη καλλιτέχνις που θα παραλάβει τον νέο Χρυσό Αλέξανδρο που από εφέτος θα δίδεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και που φιλοτέχνησε η εικαστικός Ευγενία Μανωλιουδάκη δίνοντάς του μια πιο σύγχρονη όψη.

HeliosPlus