Με επιστολή τους προς σκηνοθέτες και παραγωγούς επτά ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, οι Ρενέ Πανδή και Ντράγκο Στεβάνοβιτς, προγραμματιστής – παραγωγός και διευθυντής αντιστοίχως του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Λουγκάνο, εκφράζουν την απογοήτευσή τους που το φεστιβάλ αναγκάστηκε να ακυρώσει την προβολή όλων των ελληνικών ταινιών που είχαν υποβληθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για το υπόλοιπο του Φεστιβάλ OtherMovie για το 2014 (20 ως τις 27 Οκτωβρίου).

Οι ταινίες βγήκαν από το πρόγραμμα μετά από επιστολή του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία, Χαράλαμπου Μάνεση ο οποίος εκ μέρους της Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ζήτησε να αποσυρθούν οι ελληνικές συμμετοχές επειδή στον κατάλογό του το Φεστιβάλ παρουσιάζει ταινίες που προέρχονται από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Εφόσον η χώρα αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο και όχι, σύμφωνα με την οδηγία του Ο.Η.Ε. ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ή «FYROM» οι ελληνικές ταινίες θα έπρεπε να αποσυρθούν!
Η επιστολή του πρέσβη εστάλη στις 23 του μηνός γεγονός ενώ το φεστιβάλ διεξαγόταν και αυτό έκανε ανέφικτη την όποια προσπάθεια ομαλής λύσης του ζητήματος. Οι σκηνοθέτες /παραγωγοί των αποσυρμένων ταινιών είναι οι Δημήτρης Κανελλόπουλος, Τόνια Μισιαλή, Βενετία Ευρυπιώτου, Βουβούλα Σκούρα, Σπύρος Χαραλάμπους, Θάνος Κουτσανδρέας, Ασημίνα Προέδρου, Βασίλη Ντάνη αλλά και η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη της οποίας η ταινία «Washingtonia» έχει ήδη διακριθεί σε αρκετά φεστιβάλ.
Από την πλευρά της, παίρνοντας θέση επί του επί του απαράδεκτου αυτού χειρισμού, η Ένωση Σκηνοθετών- Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου με σχετική επιστολή της επισημαίνει τα παρακάτω: «Πολύ σωστά ο Έλληνας πρέσβης επιδίωξε να αναδείξει και να προασπίσει το εθνικό θέμα της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» από την FYROM, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουγκάνο. Αυτό όμως δεν του δίνει το δικαίωμα να διατάξει την απόσυρση των ελληνικών ταινιών.

Βάσει του Ν.2121 οι ταινίες είναι πνευματικά έργα που ανήκουν στο δημιουργό τους (σκηνοθέτη), ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να επιτρέπει / απαγορεύει την προβολή ολόκληρου ή μέρους τους.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ως χρηματοδότης των ταινιών ΔΕΝ αποκτάει δικαιώματα υπεράνω του νόμου για να συμπράττει στην απαγόρευση ή δανειοδότηση της προβολής ενός έργου χωρίς την άδεια του δημιουργού.
Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη βούληση των πολιτών.

Η απόφαση του Έλληνα Πρέσβη με την σύμπραξη του ΕΚΚ, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των σκηνοθετών τους, μας βρίσκει αντίθετους και μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, όταν η πολιτική της ελληνικής πολιτείας εκφράζεται χωρίς σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και μάλιστα εν΄ονόματι τους.
»
Η εκδικητική προς την χώρα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή FYROM κίνηση του Ελληνα πρέσβη στην Ελβετία -η οποία επισημαίνουμε ξανά δεν έγινε πριν από την έναρξη του φεστιβάλ αλλά ενώ αυτό διεξαγόταν- έβλαψε ΜΟΝΟ τον ελληνικό κινηματογράφο διότι τελικά, μια χώρα που είχε να παρουσιάσει επτά ταινίες, δεν παρουσίασε απολύτως τίποτε.
Και να προσθέσουμε επίσης, ότι στην πρόσφατη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης το περίπτερο της επίμαχης χώρας είχε επίσης τον τίτλο Δημοκρατία της Μακεδονίας, γεγονός που δεν ενόχλησε στο ελάχιστο το Ελληνικό Περίπτερο, ειδάλλως κανένα ελληνικό βιβλίο δεν θα παρουσιαζόταν εκεί.