Μπορείς να γράψεις ένα καλό μυθιστόρημα στα αγγλικά; Τότε μπορείς κι εσύ να είσαι υποψήφιος για το βραβείο Μπούκερ. Αν από το 1969 έως τώρα οι τυπικές προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση του βραβείου ήταν έκδοση του μυθιστορήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο από πολίτη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας ή της Ζιμπάμπουε, από εφέτος ο περιορισμός της καταγωγής καταργείται.

Θα έχει αυτή η διεύρυνση κάποια επίδραση στη συγγραφή μυθιστορημάτων σε άλλες γλώσσες; Δεν είναι εύκολο να γράψεις ένα καλό μυθιστόρημα σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική σου, αλλά δεν είναι αδύνατον. Το έκαναν ο Βασίλης Αλεξάκης, ο Θοδωρής Καλλιφατίδης, ο Πάνος Καρνέζης κ.ά. Το εθνικό άνοιγμα του Μπούκερ πιθανότατα θα αυξήσει την έκδοση μυθιστορημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιθανότατα θα αυξήσει τις περιπτώσεις αλλόγλωσσων συγγραφέων που θα επιχειρήσουν να γράψουν ένα μυθιστόρημα στην αγγλική, γιατί ποιος συγγραφέας δεν θα ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του πληρώντας τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σε μια διαδικασία βράβευσης που εκτοξεύει την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και την κυκλοφορία των βιβλίων του; Για την αγγλική λογοτεχνία η επέκταση του βραβείου μόνο θετική μπορεί να είναι· η επίδραση που ενδέχεται να έχει σε λογοτεχνίες «μικρών» γλωσσών θα φανεί σε βάθος χρόνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ