Στα 40 χρόνια καριέρας των Kronos Quartet (όνομα που προέρχεται από το ελληνικό «χρόνος») συμπεριλαμβάνονται αμέτρητες συναυλίες σε όλο τον κόσμο, πάνω από 50 ηχογραφήσεις σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής και συνεργασίες με τους πιο εκλεκτούς συνθέτες και ερμηνευτές του κόσμου όπως oι Φίλιπ Γκλας και Σίγκουρ Ρος. Επίσης οι Kronos έχουν αναλάβει και διαμορφώσει πάνω από 800 έργα για κουαρτέτο εγχόρδων και έχουν κερδίσει βραβεία Grammy, Polar Music και το Avery Fisher.
Είναι ιδιαίτερα χαρμόσυνο λοιπόν που οι Kronos Quartet φιλοξενούνται την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών για να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο το εφετινό φεστιβάλ. Ένα από τα διαμάντια του ρεπερτορίου τους άλλωστε είναι το «Σμυρναίικο Μινόρε», τραγούδι που λάτρεψαν από τη φωνή της Μαρικας Παπαγκίκα και που συμπεριλαμβάνεται στο εφετινό πρόγραμμά τους.
Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1973 στο Σιατλ από τον Ντέιβιντ Χάρινγκτον. Από το 1978 έδρα του είναι στο Σαν Φρανσίσκο. Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι Τζον Σέρμπα (βιολί), Χανκ Ντατ (βιόλα) και Σάνι Τσανγκ (τσέλο).
Η μοναδικότητά του καθιερώθηκε με πολλούς τρόπους: σύγχρονοι συνθέτες έγραψαν νέα έργα αποκλειστικά για αυτούς, συνεργάστηκαν με μουσικούς από άλλες πολιτιστικές παραδόσεις αλλά και μεταμόρφωσαν την pop μουσική, ορχηστρώνοντάς την για κουαρτέτο εγχόρδων.

INFO
KRONOS QUARTET
Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014
Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21 Σταυρούπολη
Τα εισιτήρια κοστίζουν μόνο 15 ευρώ και ισχύουν τα εξής:
10€ (ανέργων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ), 12€ (μαθητικό, φοιτητικό, σπουδαστές ωδείων), 25€ VIP (ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ)