Κυριολεκτικά στο παρά πέντε ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) και τον εποπτευόμενο φορέα, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το πρόγραμμα της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), αλλά περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, αφιερώματα, θεματικές ενότητες και ειδικές γωνιές.
Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη, στα οικεία περίπτερα 13 και 15 της HELEXPO την Πέμπτη 8 Μαΐου και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 11 Μαΐου, με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, διεθνές φεστιβάλ ποίησης και φεστιβάλ κόμικ, αφιερώματα στον κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του και θεματικό αφιέρωμα «Ευρώπη: Ταυτότητα και ετερότητα». Θα βρούμε εκεί την πολύ δημοφιλή στο κοινό της Βορείου Ελλάδας Παιδική και Εφηβική Γωνιά και επίσης εργαστήρια για επαγγελματίες και φιλολογικό καφενείο, όπου θα γίνουν συζητήσεις για το ελληνικό βιβλίο, τη μετάφραση, την προβολή του στο εξωτερικό κτλ.
Συνολικά τις 217 έφτασαν οι συμμετοχές των εκθετών (εκδότες, ιδρύματα, ινστιτούτα κ.ά.) μεταξύ των οποίων 14 είναι οι ξένες συμμετοχές. Με 23 εκδότες έρχεται η Κίνα, με τρεις η Τουρκία, ενώ από έναν εκδότη στέλνουν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία, η Γαλλία και η Ινδονησία. Ξεπερνούν τις 230 οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις –εντός και εκτός των τειχών: παρουσιάσεις βιβλίων, ποιητικές αναγνώσεις, συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια, εργαστήρια, επαγγελματικές συναντήσεις, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις στην πόλη κ.ά. Συμμετέχουν 135 έλληνες δημιουργοί και 31 ξένοι στο γενικό πρόγραμμα και 60 στο πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς.
Από το Ισραήλ έρχεται το τρομερό παιδί της σύγχρονης ισραηλινής διηγηματογραφίας Έντγκαρ Κέρετ, η βραβευμένη και δημοφιλής μυθιστοριογράφος Τσρουγιά Σαλέβ και οι Νόαμ Μπαντ, Ντίνα Ποράτ, Γεχούντα Κορέν, Εϊλάτ Νεγκέβ και η ιστορικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα Φάνια Οζ-Ζάλτσμπεργκερ, κόρη του διάσημου πεζογράφου Άμος Οζ.
Το Βαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που φιλοξενούνταν τα δύο τελευταία χρόνια στην ΔΕΒΘ αναβαθμίζεται και γίνεται διεθνές και θα συμμετέχουν σε αυτό οι Μαρκ Ντελούζ από τη Γαλλία, Γιορντάν Εφτίμοφ από τη Βουλγαρία, Ταρίκ Γκιουνερσέλ από την Τουρκία, Στάνκα Χραστέλι από τη Σλοβενία, Χελένα Λένγκορντ από τη Σερβία, Αλίσια Στόλινγκς από τις ΗΠΑ, Εουγκέν Σουκίου από τη Ρουμανία και Λουάν Τζούλις από την Αλβανία.
Συγγενικό είναι το Φεστιβάλ Νέων Ποιητών, Ελλήνων μόνο, στους οποίους θα δοθεί η ευκαιρία να διαβάσουν ποιήματά τους και να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Στο Φεστιβάλ Κόμικ που θα λειτουργεί εντός της ΔΕΒΘ, εκτός από τις εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο Περίπτερο 13 μεγάλοι και παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και εργαστήρια και να γνωρίσουν από κοντά έλληνες καλλιτέχνες και μελετητές του κόμικ (Βασιλεία Βαξεβάνη, Νίκος Π. Δαλαμπύρας, Μιχάλης Διαλυνάς, Τάσος Ζαφειριάδης, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Γιάννης Κουρουμπακάλης, Ηλίας Κυριαζής, Λήδα Τσενέ, Γιώργος Τσιαμάντας, Πέτρος Χριστούλιας) αλλά και τον Γάλλο Marko (Marc Armspach), τον εικονογράφο του κόμικ Les godillots, και τον δημοφιλή Βρετανό Peter Milligan, ο οποίος θα παρουσιάσει τεχνικές συγγραφής σεναρίου κόμικ.
Νεοελληνιστές και μεταφραστές θα συμμετάσχουν σε στρογγυλή τράπεζα για τους στόχους και τα ειδικά προβλήματα της μετάφρασης της ελληνικής λογοτεχνίας σε άλλες γλώσσες και την εξέλιξη του προγράμματος «Φράσις».
Επαγγελματίες του βιβλίου θα ανταλλάξουν απόψεις για τον ρόλο και τα προβλήματα του σύγχρονου βιβλιοπωλείου και για τις δημόσιες βιβλιοθήκες στην ημερίδα βιβλιοθηκονόμων ενώ εκτός των τειχών έχουν προγραμματιστεί κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις για παιδιά σε δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και βιβλιακοί περίπατοι στην πόλη.