Ο χορός του Ισραέλ Γκαλβάν δεν μοιάζει με αυτό που έχουμε στο μυαλό ως παραδοσιακό φλαμένκο, γι’αυτό και υπάρχουν πολλοί που τον θεωρούν αβανγκάρντ στο είδος του. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τεχνική του διεθνούς φήμης bailaor και χορογράφου – οι κινήσεις του μπορούν να σου κόψουν την ανάσα με την ενέργεια και την ταχύτητά τους.
Στην παράσταση «Lo Real» (θα παιχτεί από την Τετάρτη 23 έως την Κυριακή 27 Απριλίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών) αγγίζει ένα θέμα, αν όχι ταμπού, τότε σίγουρα κάπως αγνοημένο, τη συστηματική εξόντωση των τσιγγάνικων πληθυσμών της Ευρώπης από τους Ναζί. Αφορμή για την επιλογή του θέματος ο ρατσισμός που καλά κρατεί ακόμη και σήμερα στην ήπειρό μας απέναντι στις κοινότητες των Ρομά.
Ο Γκαλβάν με την ερμηνεία του καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να μεταδώσει τον πόνο, τα βάσανα, αλλά και την περηφάνια, το ελεύθερο πνεύμα και την αγάπη για τη ζωή μιας εθνοτικής ομάδας που δεν έχει σταματήσει να διώκεται.
Γεννημένος στη Σεβίλλη το 1973, ο Ισραέλ Γκαλβάν ντε λος Ρέγιες έχει τιμηθεί μέχρι σήμερα με σχεδόν όλα τα βραβεία που μπορεί να κερδίσει κάποιος χορευτής του φλαμένκο. Η παράσταση με την οποία έρχεται στην Ελλάδα έχει διχάσει το κοινό στην πατρίδα του, την Ισπανία, ωστόσο, έχει τύχει θερμότατης υποδοχής όπου αλλού κι αν έχει παρουσιαστεί.