«Θα τολμήσω να πω ότι πρόκειται για ένα νεοελληνικό κλασικό έργο που μιλάει απλά, κατανοητά και τελικά αγγίζει την ψυχή του θεατή. Τον ταξιδεύει με χιούμορ, με συγκίνηση αλλά και με πολλή ουσία, γι’ αυτό και συνεχίζω»: η Κατερίνα Διδασκάλου κλείνει τις περίπου 500 παραστάσεις με την «Πόρνη από πάνω», τον μονόλογο του Αντώνη Τσιπιανίτη με τον οποίο πορεύεται τα τελευταία τρία χρόνια. Ξεκίνησε από την Αθήνα, έκανε τον γύρο της Ελλάδας και τώρα, από το Σάββατο 5 Απριλίου ως και τη Δευτέρα 7/4, θα δώσει τρεις τελευταίες για εφέτος τουλάχιστον παραστάσεις στη σκηνή του Βρετάνια.

«Η Ερατώ, η ηρωίδα μου, είναι μια απλή νοικοκυρά που είχε όνειρα στη ζωή της, ήθελε να σπουδάσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Κατάγεται από την Πρέβεζα. Για να ξεφύγει από την οικογένειά της παντρεύεται τον πρώτο τυχόντα και άθελά της ξαναβρίσκεται μέσα σε μια αντίστοιχη συνθήκη, μόνο που αντί του πατέρα της είναι ο άντρας της, ένας αθηναίος αστυνομικός, που, όπως αποδεικνύεται, είναι ένας διεφθαρμένος δημόσιος λειτουργός»
συνεχίζει. «Μέσα λοιπόν σε 75 λεπτά βλέπουμε την πορεία της Ερατούς και πώς χάνει την αυτοεκτίμησή της. Ζει την απόρριψη, ως γυναίκα, ως άνθρωπος. Και συγχρόνως μας θυμίζει με πόσα απλά πράγματα μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι: μια καλή κουβέντα, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο. Ολα αυτά που η ίδια δεν είχε ούτε απέκτησε στη ζωή της».
Σύμφωνα με την ιστορία του Τσιπιανίτη, όλα αυτά συμβαίνουν στη ζωή της ηρωίδας όταν μια πόρνη μετακομίζει και εγκαθίσταται στο από πάνω διαμέρισμα. Και έτσι αρχίζει να βλέπει τη ζωή της διαφορετικά. Νιώθει ντροπή, μοναξιά. Ωσπου μια νύχτα ακούει κάτι. Αυτό το κάτι που της αλλάζει τη ζωή. «Από τους ήχους που ακούει συνειδητοποιεί ότι η δική της ζωή μπορεί να είναι πιο σκληρή και ότι η πόρνη μπορεί να ζει πιο ουσιαστικά πράγματα. «Την πόρνη από πάνω πιο πολύ τη νοιάζονται οι πελάτες της» θα πει στον εαυτό της κάποια στιγμή η Ερατώ, για να καταλάβει ότι η ζωή είναι αλλού» και προσθέτει η Κατερίνα Διδασκάλου: «Η Ερατώ στενάζει σε μια χώρα που στενάζει και έχει από πάνω της μια γυναίκα που στενάζει αλλιώς…».
Για την ηθοποιό ο ρόλος της Ερατώς έρχεται κόντρα σε όσα συνήθως ερμηνεύει και χρωστά στον συγγραφέα μια γυναίκα που, αν και ξεκινά από το σκοτάδι, τελικά βγαίνει στο φως. Επιπλέον περιόδευσε σε όλη σχεδόν την Ελλάδα γνωρίζοντας τόπους και ανθρώπους, καθώς και μια σειρά «υπέροχα θέατρα», λέει, καθώς και «φωτεινούς δήμους που διψούν για τέχνη, πλάι σε κάποιους άλλους, σκοτεινούς…». Γι’ αυτό και από το φθινόπωρο του 2014 θα συνεχίσει επιστρέφοντας σε πόλεις που χρειάστηκε να «διώξει κόσμο», όπως η Καλαμάτα και η Κομοτηνή, και σε άλλες όπου δεν έχει πάει ακόμη, όπως η Πρέβεζα.

πότε & πού:
Θέατρο Βρετάνια (Πανεπι­στημίου 7, τηλ. 210 3221.579). Παραστάσεις: Σάββατο 5 Απριλίου στις 21.00, Κυριακή 6 Απριλίου στις 19.00, Δευτέρα 7 Απριλίου στις 19.00. Εισιτήρια: €10 για φοιτητές & ανέργους, €15 για 2 άτομα.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 3 Απριλίου 2014

HeliosPlus