Η κατάσταση στην Τουρκία «πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο με μια τάση να καταστεί φρικτή» είπε την Παρασκευή στον βρετανικό «Guardian» ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόπειρα της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκλείσει την πρόσβαση στο Twitter για τους εκατομμύρια χρήστες στην γείτονα χώρα.
Οι νομπελίστες Γκίντερ Γκρας και Ελφρίντε Γέλινεκ, μαζί με διάσημους συγγραφείς, όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ, ο Σάλμαν Ρούσντι και η Ζέιντι Σμιθ μεταξύ άλλων, συστρατεύθηκαν με τους τούρκους συναδέλφους τους και υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή καταδίκης και «βαθύτατης ανησυχίας» για την «ελευθερία των λέξεων» στην Τουρκία.
Οι ίδιοι ανταποκρίθηκαν, ειδικότερα, σε μια ακόμη εκστρατεία του «Pen International» (Διεθνής Ένωση Συγγραφέων) και του αγγλικού του τμήματος (English Pen) και υποστηρίζουν ότι τα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, και εξακολουθούν βεβαίως να συμβαίνουν, συνιστούν «μια απαράδεκτη καταπάτηση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου». Καλούν δε τις αρχές να συνέλθουν και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους «έναντι των διεθνών συνθηκών» που προστατεύουν την ελεύθερη έκφραση από τη λογοκρισία.
Η μεταφράστρια του Παμούκ –ο οποίος στο παρελθόν έχει συρθεί στα δικαστήρια για «προσβολή της τουρκικότητας» –και νέα πρόεδρος του «English Pen» Μορίν Φρίλι προσέθεσε ότι «η πραγματική ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ο Ερντογάν , απ’ ό,τι φαίνεται, έχει τη δύναμη να κάνει οτιδήποτε θέλει, οποτεδήποτε θέλει. Γι’ αυτό ακριβώς ανησυχούμε για αυτά που μπορεί να κάνει αργότερα, να φιμώσει όσους του αντιστέκονται και να συντρίψει όσους θεωρεί ότι τον αντιπολιτεύονται».
«Οι κυβερνώντες στην Τουρκία πρέπει να καταλάβουν ότι δημοκρατία δεν είναι μόνο να αποσπάς την πλειοψηφία στις κάλπες. Πέραν αυτού δημοκρατία είναι η κουλτούρα μιας συμμετοχικής και ανοιχτής κοινωνίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του λόγου για τον καθένα, ανεξαρτήτως του κόμματος που ψηφίζει. Υπάρχει ουσιαστικό έλλειμμα δημοκρατίας στην Τουρκία σήμερα» είπε η τουρκάλα συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ που επίσης έχει διωχθεί για «προσβολή της τουρκικότητας» για το βιβλίο της «Το μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης».