Λέγεται ότι μια φορά συνελήφθη στην Αθήνα με την κατηγορία της αλητείας. Μαζί με άλλους πενήντα νεαρούς από όλα τα μέρη της γης ηΛίζα Μάρκλουντκρατήθηκε σ’ ένα γκαράζ γεμάτο μηχανάκια. Η ίδια όμως αφέθηκε ελεύθερη μέσα σ’ ένα τέταρτο…
Ζήτησε τότε να δει τον αρχηγό της αστυνομίας, τον συνεχάρη για το έργο του και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του πατέρα της, αρχηγού της αστυνομίας στη Στοκχόλμη. Είπε, βεβαίως, ψέματα. Ο πατέρας της είχε ένα συνεργείο για τρακτέρ στο Πούλμαρκ, ένα χωριό κοντά στον Αρκτικό Κύκλο…
Η σουηδέζα συγγραφέας, μια από τις πλέον επιτυχημένες εκπροσώπους της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας με ηρωίδα μια ρεπόρτερ, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα. Τα δέκα ως σήμερα βιβλία με πρωταγωνίστρια τη δημοσιογράφο Άνικα Μπένγτζον έχουν σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ η ίδια έχει αποσπάσει την εκτίμηση συγγραφέων όπως Χένινγκ Μανκέλ και η Πατρίσια Κόρνγουελ.
Στην Αθήνα τηνΤρίτη 5 Νοεμβρίου(20.30) συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και μεταφραστήΑνταίο Χρυσοστομίδηστον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) ενώ τηνΤετάρτη 6 Νοεμβρίου(19.00) με τον δημοσιογράφοΔημήτρη Καραθάνοστη Θεσσαλονίκη (ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 2). Στην εκδήλωση της Αθήνας αποσπάσματα από τα βιβλία της διαβάζει ο ηθοποιόςΑιμίλιος Χειλάκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα δυο μυθιστορήματά της Λίζα Μάρκλουντ, το «StudioSex» (2012) και ο «Παράδεισος» (2013).