Δημιουργική ανάγνωση και δημιουργική γραφή. Τι σημαίνουν ακριβώς οι δύο έννοιες και πώς συνδέονται μεταξύ τους; Τι κάνει έναν αναγνώστη «δημιουργικό»; Η προσοχή με την οποία διαβάζει ένα κείμενο; Η ερμηνευτική του οξύνοια; Η ικανότητά του να αποδελτιώνει στοιχεία χρήσιμα για δικές του συγγραφικές απόπειρες; Ποιες από όλες τις συγγραφικές προσπάθειες καλούνται «δημιουργικές» και πώς τις καλλιεργούμε; Αν «δημιουργική» είναι η γραφή που δεν έχει χρηστικό σκοπό, που δεν σχετίζεται με το καθημερινό γράψιμο στο πλαίσιο επαγγελματικών αρμοδιοτήτων και αναγκών, η γραφή η οποία χαρακτηρίζεται από κάποια στοιχεία λογοτεχνικότητας, πώς διαφέρει αυτή από τη λογοτεχνική γραφή; Διδάσκεται; Ο τρόπος που διδάσκεται διαφέρει από είδος σε είδος; Ποια η σχέση της με την παιδική λογοτεχνία και η λειτουργία της στη σχολική αίθουσα; Ποια η σχέση της με τις τέχνες του βιβλίου, με τη νέα τεχνολογία, με τις επιστήμες του ανθρώπου;
Αυτά και άλλα θα συζητηθούν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Δημιουργική Γραφή», που διοργανώνουν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού». Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του ποιητή και νεοελληνιστή Μίμη Σουλιώτη (1949-2012), ο οποίος υπήρξε εμπνευστής και πρώτος διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή». Θα διεξαχθεί στους χώρους του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Στεφ. Δέλτα 15, Ψυχικό), αρχίζει το απόγευμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.
Στην εναρκτήρια συνεδρία το βράδυ της Παρασκευής για τη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής θα μιλήσει ο πεζογράφος και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός. Το Σάββατο και την Κυριακή θα διεξάγονται παράλληλες συνεδρίες με θέματα όπως: «Μια δικιά σου φωνή: δημιουργική γραφή και έφηβοι», «Ψηφιακή αφήγηση και δημιουργική γραφή: δύο παράλληλοι κόσμοι με κοινό τόπο», «Δημιουργική γραφή και εγκλεισμός: μια δράση του ΠΜΣ «Δημιουργική γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Δικαστικής Φυλακής Διαβατών», «Εκπαίδευση και διδακτική της δημιουργικής γραφής», «Ο κινηματογράφος ως μέσο ανάπτυξης της δημιουργικής γραφής στους μαθητές του δημοτικού σχολείου».
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου.