«Αυτό το μετάλλιο αντιπροσωπεύει την πρώτη χώρα μου, την Ελλάδα και την δεύτερη την Γαλλία. Ευχαριστώ και τις δυο χώρες στις οποίες ανήκω» είπε μεταξύ άλλων ο διάσημος τραγουδιστής κ. Ντέμης Ρούσσος το βράδυ της Δευτέρας. Είχε μόλις λάβει τα διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τον γάλλο πρέσβη στην Αθήνα κ. Ζαν Λου Κυν Ντελφόρζ. Η σύντομη και λιτή τελετή έγινε στους χώρους της Γαλλικής Πρεσβείας στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και καθ’ όλη την διάρκειά της, ο κ. Ρούσσος ντυμένος στα μαύρα και φορώντας σκούρα γυαλιά καθόταν στην πολυθρόνα..

Λίγο πριν από την παρασημοφόρηση, ο κ. Κυν Ντελφόρζ είχε κάνει μια αναδρομή σε όλη την καριέρα του Αρτέμιου Βεντούρη Ρούσσο, του τραγουδιστή από την Αλεξάνδρεια, γενέτειρα του Ζορζ Μουστακί αλλά και της Δαλιδά, καλλιτεχνών που όπως ο κ. Ρούσσος έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στον πολιτισμό της Γαλλίας.
Ο κ. πρέσβης μετέφερε στο κοινό της αίθουσας στην εποχή του συγκροτήματος «Aphrodite’s child», στην εποχή που ταγούδια όπως το «Rain and tears», το «Goodbye my love goodbye» γίνονταν επιτυχίες σε όλο τον κόσμο διά στόματος Ρούσσου. Ο κ. πρέσβης στάθηκε αρκετά στο 1975, την χρονιά της τεράστιας και άκρως επιτυχημένης περιοδείας του τραγουδιστή σε πέντε ηπείρους.
Στην αίθουσα βρίσκονταν επίσης ο γιος και η κόρη του Ρούσσου. Ο κ. Κυν Ντελφόρζ πρόσθεσε λίγο χιούμορ στην επισημότητα της τελευτής θυμίζοντας ότι «ενώ τον Ντέμη Ρούσο φάνηκε αρχικώς να τον ελκύει η Αγγλία, εκείνος, τελικά έμεινε στην Γαλλία