Μια καταπληκτική περιήγηση στην ενδοχώρα της Αυστραλίας αλλά και μια ερμηνεία υψηλής ποιότητας είναι τα χαρακτηριστικά της ταινίας «Tracks» που σκηνοθέτησε ο αυστραλός Τζον Κιουράν δίνοντας στη νεαρή αμερικανίδα ηθοποιό Μία Γουασίκοφσκα την ευκαιρία, για πρώτη φορά στην καριέρα της, να κρατήσει μια ταινία ολοκληρωτικά στις πλάτες της.

Το «Tracks» που σημαίνει ίχνη παρουσιάστηκε την Πέμπτη εντός συναγωνισμού στο φεστιβάλ και έχει αγοραστεί για διανομή στην λλάδα από την ODEON.

Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ρόμπιν Ντέιβιντσον που εκδόθηκε την δεκαετία του 1980, η ταινία είναι μια χορταστική καταγραφή της περιήγησής της στο αχανές, δύσκολο, επικίνδυνο αλλά και απίστευτα γοητευτικό αυστραλέζικο τοπίο, μέσα από ένα οδοιπορικό – μαμούθ που κάλυψε 2700 χιλιόμετρα από την περιοχή Alice Springs μέχρι τις όχθες της Δυτικής Αυστραλίας!

Με μοναδικούς συντρόφους της μια σκυλίτσα, την Ντίγκιτι και τέσσερις καμήλες, την Μπαμπς, την Ντούκι, την Ζελέικα και τον μικρό Γολιάθ, η Ντέιβιντσον ξεπέρασε τα όριά της και έγραψε ιστορία. Παράλληλα όμως, με αυτό το ταξίδι, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το National Geographic, η νεαρή οδοιπόρος κατάφερε να απελευθερωθεί από τα φαντάσματα του τραγικού παρελθόντος της και να κοιτάξει μπροστά βγαίνοντας από το καβούκι της.

Επί σειρά ετών η συγγραφέας Ρόμπιν Ντέιβιντσον ήταν αρνητική σχετικά με την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της. Δεν ήθελε με τίποτε την ανάμειξη του Χόλιγουντ σε μια αμιγώς «αυστραλέζικη υπόθεση». Εγινε το δικό της. Ο σκηνοθέτης Τζον Κουράν, γνωστός από το «Βαμμένο πέπλο» είναι αυστραλός και η προσέγγισή του δείχνει άνθρωπο που γνωρίζει τόσο το θέμα όσο και τον χώρο.

Από την πλευρά της, η ηθοποιός Μια Γουασίκοφσκα («Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Τζέιν Εϊρ») δεν μπορεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ένιωσε έλξη προς την Νέιβιντσον ως ηρωίδα από την στιγμή που διάβασε το σενάριο. «Ενιωσα να την καταλαβαίνω στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της» είπε η ηθοποιός. «Είναι τρομερά επίπονο να μην μπορείς να ζήσεις το εδώ και το τώρα έτσι όπως εσύ το θες. Η Ρόμπιν Ντέιβιντσον με την επιλογή της τα κατάφερε. Την θαυμάζω για αυτό»

«Δυο είναι τα σημαντικότερα πράγματα που έμαθα από αυτό το ταξίδι» δήλωσε από την πλευρά της η Ρόμπιν Ντέιβιντσον. «Πρώτον, είσαι τόσο δυνατός όσο επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι και δεύτερον ότι το πρώτο βήμα σε οτιδήποτε κάνεις στην ζωή σου, είναι πάντα το δυσκολότερο.»