Η συλλογή της περιλαμβάνει 155,3 εκατομμύρια τεκμήρια. Τα ράφια της ξεπερνούν σε σύνολο τα 1.340 χιλιόμετρα. Ο λόγος για τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ που θεωρείται η πλουσιότερη βιβλιοθήκη στον κόσμο.

Κάθε μέρα 15.000 τεκμήρια κατατίθενται στις υπηρεσίες της και καθημερινά καταλογογραφούνται και προστίθενται στις συλλογές της 11.000 τεκμήρια. Οι αριθμοί προκαλούν ζάλη, ειδικά στα μέρη μας που έχουμε φτωχή υποδομή βιβλιοθηκών. Το συναρπαστικό όμως δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά και τα είδη των τεκμηρίων που συλλέγει. Διότι η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου δεν αρκείται στο να συλλέγει βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, φωτογραφίες, χάρτες και χειρόγραφα, τους αναμενόμενους θησαυρούς μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης. Συλλέγει και οπτικοακουστικό υλικό, CD, DVD και κινηματογραφικές ταινίες. Πλέον όμως, συλλέγει και κάθε λογής ψηφιακό υλικό που μπορεί να έχει ενδιαφέρον για τον πολιτισμό.

Σε έναν από τους χώρους της Βιβλιοθήκης, στο Packard Campus, 112 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ουάσιγκτον, βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει τα οπτικοακουστικά τεκμήρια της Βιβλιοθήκης, όπου ψηφιοποιούνται καθημερινά ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, δίσκοι, βιντεάκια του YouTube και βιντεοπαιχνίδια. Ο κόσμος μας έχει γίνει ψηφιακός και η ζωή εκτυλίσσεται σε μεγάλο βαθμό πίσω και μπροστά από οθόνες και η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου συμβαδίζει με τα νέα πολιτισμικά δεδομένα.
Mέχρι στιγμής τα τεκμήρια κινητών εικόνων φτάνουν τα 1,4 εκατομμύρια και τα τεκμήρια ήχου ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια, με παλαιότερο ένα φιλμ του Τόμας Έντισον του 1891. Φυσικά, στον ίδιο χώρο συλλέγονται και οι συσκευές, το λογισμικό και οι κονσόλες που «διαβάζουν» όλο αυτό το υλικό: από γραμμόφωνα και μπομπινόφωνα μέχρι CD players, iPods, Play Station και Wii.
Επίσης, η Βιβλιοθήκη συλλέγει και ψηφιοποιεί και βιντεάκια του YouTube. Μπορεί τα περισσότερα να φαίνονται ασήμαντα και χωρίς ιστορικό ενδιαφέρον: βιντεάκια από τις διακοπές και ηχογραφήσεις εφηβικών συγκροτημάτων. Όμως ποτέ δεν ξέρεις, σχολιάζει ο Γκρέγκορι Λούκοβ, διευθυντής του Τμήματος Τεκμηρίων Κινητών Εικόνων και Ήχου της Βιβλιοθήκης στο περιοδικό Politico. «Έχει συμβεί αρκετές φορές να πέσουμε κατά τύχη σε λήψεις με εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον».

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου δεν σνομπάρει ούτε τα βιντεοπαιχνίδια, έχει περισσότερα από 3.000 βιντεοπαιχνίδια που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως σήμερα. Μέσα από τη συλλογή φαίνεται η γραφιστική και η λογισμική εξέλιξη των παιχνιδιών, οι εισαγωγές από Ευρώπη και Ασία και άρα η έκταση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με άλλες χώρες, η θεματολογία των παιχνιδιών και τα είδη τους, ένας ολόκληρος κόσμος που συνδέεται με την κουλτούρα των νέων της Γενιάς Υ.
Tα δικά μας PacMan και τα πρώτα Nintendo τα οποία επηρέασαν την εικαστική ματιά των σύγχρονων γραφιστών, των ελλήνων καλλιτεχνών του κόμικ και του graphic novel, άραγε πού μπορεί να τα βρει κανείς, αν εξαιρέσουμε τις ιδιωτικές συλλογές ορισμένων «πωρωμένων»;