Ανάπτυξη ναι, αλλά και προστασία του πολιτισμού ταυτόχρονα. Γιατί «Το επιχείρημα μας δεν είναι «ελάτε στην Ελλάδα για να παίξουμε καζίνο». Δεν είμαστε το Λας Βέγκας της Μεσογείου. Αντίθετα το επιχείρημά μας είναι «ελάτε στον τόπο, που εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι το λίκνο του πολιτισμού, η πατρίδα του θεάτρου». Αυτό θα πρέπει να συνδυάσουμε, ώστε η Ελλάδα να αναπτυχθεί γρήγορα». Θέση σαφή υπέρ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ανέπτυξε ο νέος υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος το μεσημέρι στην ομιλία του κατά την τακτική συνεδρίαση του ΚΑΣ υπό την γενική γραμματέα κυρία Λίνα Μενδώνη. ,

Συγχαίροντας τα μέλη του και το έργο τους ο κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε και το βασικό στίγμα της πολιτικής του: «Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη συγκυρία γι΄ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με την προϋπόθεση όμως να μη ρουφήξει αυτή η διαδικασία την ψυχή και το είναι μας, την ιδιοσυγκρασία και την ιδιαιτερότητά μας, γιατί αυτά είναι ο ελληνικός πολιτισμός», πρόσθεσε επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφορικά με την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, που δεν πρέπει όμως να παραβλέπει τον πολιτισμό της. «Kαι τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι», επισήμανε εξάλλου χαρακτηριστικά.

Στο πνεύμα αυτό ο υπουργός θεωρεί, όπως είπε, ότι μπορεί να βρεθεί λύση για όλα τα προβλήματα (ενδεχομένως εδώ εντάσσεται και το ζήτημα των αρχαίων στο σταθμό του μετρό στη Θεσσαλονίκη ) χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, ότι πρέπει να καταστραφεί ο ελληνικός πολιτισμός στο όνομα της ανάπτυξης. «Από την άλλη δεν θέλω να φθάσουμε στην ακραία υπερβολή να μην προχωράει τίποτα», δήλωσε ωστόσο. «Γιατί αν η χώρα δεν πάει μπροστά, σε λίγο δεν θα υπάρχουν μισθοί για τους φύλακες που για να φυλάνε τις αρχαιότητες. Ο τόπος διεξάγει έναν οικονομικό πόλεμο και πρέπει να τον κερδίσουμε, με την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό μας, που είναι ο ιστός ο οποίος μας κράτησε σε συνοχή ως έθνος και λαός».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε ανασυγκρότηση ενιαίου υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να υπάρχει ενιαία δράση, έτσι ο ίδιος θα ασκεί αρμοδιότητες και στον Αθλητισμό ενώ ο κ. Γιάννης Ανδριανός ο οποίος και τον συνόδευε, στον Πολιτισμό.
«Στόχος δικός μου και του κ. Ανδριανού, καθώς και της διαχρονικής φίλης Λίνας Μενδώνη, είναι να βοηθήσουμε αυτή την αποστολή, ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά αποτελέσματα για τον τόπο», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος