Τι σημαίνουν οι διάσπαρτες οπές που βρίσκονται πάνω στον ιππέα με το ατίθασο άλογο της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα; Πώς έγινε η αποκόλληση της παράστασης του λίθου ΙΙΙ της νότιας ζωφόρου από το «συνεργείο» του Ελγιν τo 1803; Ποια ήταν τα στάδια λάξευσης του λίθου ΙΙ της βόρειας ζωφόρου; Την Πέμπτη 20 Ιουνίου ημέρα των τέταρτων γενεθλίων του Μουσείου της Ακρόπολης οι επισκέπτες του θα ανακαλύψουν μαζί με τους αρχαιολόγους –φροντιστές όλες τις ιστορίες που συνοδεύουν αυτό το λαμπρό μνημείο κατά τα τελευταία 300 χρόνια.
Την ίδια ημέρα θα τοποθετηθούν στην αίθουσα του Παρθενώνα τέσσερις ειδικές οθόνες, μία σε κάθε πλευρά της ζωφόρου με τρισδιάστατες παραστάσεις των λίθων. Γιατί πρέπει να σημειωθεί, ότι τα σχέδια και οι λιθογραφίες των ξένων περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ακρόπολη πριν από τον βομβαρδισμό το 1687 από τον Μοροζίνι με συνέπεια την καταστροφή ενός τμήματος του Παρθενώνα έχουν βοηθήσει πολύ στην κατανόηση των αναπαραστάσεων των λίθων της ζωφόρου. Ετσι η επανασυγκόλληση των σκόρπιων θραυσμάτων που βρέθηκαν, οδηγούν σήμερα στην τρισδιάσταση αποκατάστασή τους με συνδυασμό πρωτοτύπων και εκμαγείων.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα με μειωμένο εισιτήριο 3 ευρώ για όλους. Τις ίδιες ώρες θα είναι ανοιχτό και το εστιατόριό του. Το ίδιο βράδυ στις 9 μ. μ. η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων θα πλαισιώσει μουσικά την περιήγηση των επισκεπτών στον προαύλιο χώρο με ένα μουσικό ταξίδι σε γνωστές και αγαπημένες μελωδίες από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Παράλληλα θα αρχίσει από το πωλητήριο του μουσείου η διάθεση δύο επετειακών αντιγράφων γλυπτών: της κεφαλής του Ποσειδώνα και της Αρτεμης από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα.
Συνεχίζεται εξάλλου ο διάλογος για την εφαρμογή της τρισδιάστατης μεθόδου αντιγραφής για τη δημιουργία της γλυπτικής τέχνης στο καθημερινό Εργαστήρι Τεχνών, το οποίο την συγκεκριμένη ημέρα θα πραγματοποιηθεί τις εξής ώρες: 11 π. μ., 12 μεσημ., 6 μ. μ. (ελληνικά) και 12:30 μ. μ. (αγγλικά).
Ωρες παρουσιάσεων για την ζωφόρο, στα ελληνικά: 11 π. μ., 12 μεσημ., 1 μ. μ., 2 μ. μ., 5 μ. μ., 6 μ. μ., 7 μ. μ., 8 μ. μ., 9 μ. μ.
Στα αγγλικά: 11:30 π. μ., 2:30 μ. μ., 6:30 μ. μ. Στα γαλλικά: 12:30 μ. μ.