Υστερα από τα ασταμάτητα ταξίδια και τις αρκετές διεθνείς διακρίσεις σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική και στην Αμερική, η μικρού μήκους ταινία «Ο μικρός βασιλιάς» του Σωκράτη Αλαφούζου θα έρθει σε επαφή με το ελληνικό κοινό σε εμπορική πλέον βάση. Προβολές της έχουν προγραμματιστεί στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη για τον Μάιο (20 και 27) και τον Ιούνιο (10-17). Ωστόσο αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει κυρίως τον δημιουργό είναι η συζήτηση με το κοινό που θα ακολουθήσει μετά τις προβολές. Και πράγματι η ταινία προσφέρεται για κάτι τέτοιο.
Ο «Μικρός βασιλιάς» αναφέρεται στον Αρη (Σ. Αλαφούζος), έναν σαραντάρη που επιστρέφει στο παρελθόν αφηγούμενος δραματικές στιγμές της ζωής του οι οποίες τον καθόρισαν. «Βλέπει» το φοβισμένο παιδί που καθόταν ακίνητο στη θέση που τον έβαζε ο αδερφός του για όσην ώρα εκείνος έπαιζε. Θυμάται την κακοποίηση που δέχθηκε από τον φίλο της μαμάς του. Ενα συμβάν που μεγάλωσε τον φόβο του αλλά και τον οδήγησε στο να αισθανθεί θυμό –τον οποίο όμως κρατούσε κρυμμένο και τον εκδήλωνε συνήθως όταν οδηγούσε, ξαφνιάζοντας τους κοντινούς του και ειδικά τις γυναίκες με τις οποίες είχε σχέση. Μια κουβέντα της γυναίκας του θα λειτουργήσει σαν σταγόνα που πέφτει σε ένα γεμάτο ποτήρι και το κάνει να ξεχειλίσει.
Στην ειλικρίνεια του δημιουργού της ταινίας ενδεχομένως να οφείλεται η αστείρευτη ενέργεια που διαθέτει. Ο «Μικρός βασιλιάς» έχει ήδη παιχτεί σε 24 κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και μετράει έντεκα διακρίσεις. Μετά το βραβείο κοινού (Audience’s Choice Award) που κέρδισε στο 60Ν OS International Film Festival στη Νορβηγία αλλά και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού σε μη αγγλόφωνο ρόλο που κέρδισε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Μαδρίτης, ο «Μικρός βασιλιάς» παίχτηκε στο Manhattan Film Festival, στη Νέα Υόρκη, όπου κέρδισε το βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας μικρού μήκους, διάκριση που απέσπασε και στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαλέντο πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Ακολούθησαν προβολές στα DC Shorts, στην Ουάσιγκτον, και Hollywood Shorts, στο Λος Aντζελες των ΗΠΑ, στο BuSho Film Festival στη Βουδαπέστη, στο Cyprus International Film Festival στη Λευκωσία και στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Ο Σωκράτης Αλαφούζος μετράει πολυετή καριέρα στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, σπουδές στην υποκριτική, στη σκηνοθεσία, στη φωτογραφία και στον χορό, ενώ είχε κερδίσει υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright για σπουδές στο Beverly Hills Plαyhouse των ΗΠΑ. Εκεί μαθήτευσε πλάι στον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη και δάσκαλο Μίλτον Κατσέλας.

«Η πραγματοποίηση αυτής της ταινίας ήταν ένας μεγάλος στόχος μου, αλλά και ένα σημαντικό ταξίδι αυτογνωσίας, όπως είναι και η κατάκτηση κάθε στόχου»
λέει ο σκηνοθέτης. «Βασική μου επιθυμία είναι να δει ο κόσμος την ταινία, αλλά παράλληλα θα ήθελα, με όσους το θελήσουν, να μοιραστώ τη βιωματική γνώση αλλά και τη γνώση που έλαβα από δασκάλους που συνάντησα στο δικό μου ταξίδι, με την προσδοκία να εμπνεύσει και να βοηθήσει ίσως κάποιους να πετύχουν τους δικούς τους στόχους».
Στην ταινία, εκτός από τον Σωκράτη Αλαφούζο, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ηρώ Λούπη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Αννα Μιχαήλου, Ακήλας Καραζήσης, Βάνα Πεφάνη, Αριελ Κωνσταντινίδη, Βύρων Κολάσης και Χάρης Μαυρουδής.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 9 Μαΐου 2013

HeliosPlus