Τα ονόματα των έξι καλλιτεχνών που επιλέχτηκαν από τους 28 προτεινόμενους για να συμμετάσχουν στο 8ο Βραβείο Δέστε ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου το ΄Ιδρυμα του γνωστού επιχειρηματία και συλλέκτη, Δάκη Ιωάννου, στο πλαίσιο της γνωστής πρωτοβουλίας του να προωθήσει τη σύγχρονη ελληνική τέχνη με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Τα εγκαίνια της έκθεσης του βραβείου Δέστε 2013 με τα έργα των έξι καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ενώ η απονομή του Βραβείου έχει οριστεί για τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής για τους υποψηφίους είναι η εξής: «Η Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου Δέστε 2013 αποφάσισε ομόφωνα την επιλογή των:
α) Μαρία Θεοδωράκη για τον διεισδυτικό και ελλειπτικό τρόπο που συνομιλεί και έξυπνα υπονομεύει τη φυσική παρουσία της τέχνης, και τους κοινωνικούς της κώδικες.
β) Ηλία Παπαηλιάκη για τη συνεχή πορεία στη σύγχρονη ζωγραφική, όπως και τη συνεπή αναθεώρηση της εικαστικής γλώσσας, μέσα από αναφορές και ανατροπές, τόσο της Ιστορίας όσο και της καλλιτεχνικής του πρακτικής.
γ) Μιχαήλ Πυργέλη για τη γλυπτική απόδοση, μέσα από βιομηχανικά στοιχεία του παρελθόντος, της ανάγκης του ανθρώπου να πραγματοποιεί ποιητικές πτήσεις.
δ) Κώστα Σαχπαζή για τον τρόπο που χρησιμοποιεί νέο λεξιλόγιο στη μεταφυσική της κατασκευής επαναδιατυπώνοντας το ερώτημα της φθοράς και του κάλλους.
ε) Αλέξανδρο Τζάννη για τον τρόπο με τον οποίο μέσα από τη γεωμετρία της μοντέρνας τέχνης και τη διακοσμητική καλλιγραφία, προσεγγίζει εκ νέου το Υψηλό.
στ) Μαριάννα Χριστοφίδου για τον πολυσήμαντο τρόπο με τον οποίο περιηγείται στον χώρο και την ιστορία δημιουργώντας γλωσσικές διαδρομές και υπερβάσεις.
Η Επιτροπή επίσης προτείνει την ομάδα Nova Melancholia, η οποία διακρίνεται για την πολυεπίπεδη και υβριδική γλώσσα της, για να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της έκθεσης μία έκτακτη παράσταση.»
Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται από τους: Αφροδίτη Γκόνου (επιμελήτρια, σύμβουλο σύγχρονης τέχνης), Ντένη Ζαχαρόπουλο (ιστορικό και κριτικό τέχνης, καλλιτεχνικό διευθυντή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης)