Για να στηθεί ένα γλέντι δεν χρειάζονται πάρα πολλά πράγματα. Καλή διάθεση, κέφι, καλή παρέα και καλό κρασί. Κάπως έτσι έχουν φανταστεί τις παραστάσεις τους οι Encardia ή για να είμαστε ποιο ακριβείς τις μουσικές τους συναντήσεις στο Eliart. Σε ένα χώρο διαμορφωμένο κυκλικά με καρέκλες και μαξιλάρια… έτσι για πιο κοντά, όπως παλιά. Με ένα ποτήρι κρασί «Καλαμπάκι – Λημνιό», όπως το αναφέρει ο Όμηρος, ή επιλεγμένη μπίρα και όλα αυτά κερασμένα. Το μότο του συγκροτήματος για τις 6 αυτές παραστάσεις που αρχίζουν από το προσεχές Σάββατο 12 Ιανουαρίου είναι απλό και αληθινό: «Χωρίς μικρόφωνο, χωρίς διακρίσεις, χωρίς περιορισμούς και θα χορέψουμε όλοι». Το ρεπερτόριό τους βασίζεται στη μουσική και τα τραγούδια της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κάτω Ιταλίας, με ταραντέλες, ερωτικά τραγούδια και τραγούδια κοινωνικού περιεχομένου.

Ποιοι είναι οι Encardia
Οι Encardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική αυτή μουσική κολλεκτίβα, αποτελεί ένα από τα πλέον καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς Ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, με τον πειστικό τους τρόπο έκφρασης μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Salento και σ’ όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους.
Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004 για να διαγράψει μία ζηλευτή πορεία μέχρι σήμερα που περιλαμβάνει περισσότερες από 500 ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο αλλά κυρίως στην ίδια την Ιταλία καθώς και 5 δίσκους.
Πολλές είναι οι συνεργασίες τους με καλλιτέχνες της μουσικής της Κάτω Ιταλίας όπως G. Avantaggiato (το 2008 στο μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ «La note della Taranta» με παρουσία 120.000 θεατών), R. Licci, C. Villani, Ε. Castagna, D. Durante, τους Ghetonia, Mala lingua, Mala agapi, Canzoniere Grecanico Salentino κ. α. αλλά και με Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Μπακιρτζής, Πορτοκάλογλου, Δεληβοριάς, Ιωαννίδης, Ξυδάκης, τον ηθοποιό Η. Λογοθέτη.
Το Μάρτιο του 2012 η ταινία του Άγγελου Κοβότσου με τον τίτλο Encardia: «Η πέτρα που χορεύει» και θέμα το οδοιπορικό του γκρουπ στις περιοχές των Ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
IINFO
Προσέλευση: 10.30, Ώρα έναρξης: 23.00 (ακριβώς!).
Πρώτη συνάντηση: Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013
Είσοδος: 10 ευρώ, Φοιτητικό: 15 ανά δύο άτομα
(περιλαμβάνεται ένα ποτήρι μπίρα / κρασί)
Θέατρο eliart
Κωνσταντινουπόλεως 127, Στάση μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, τηλ.: 210 3477677