Από το βιβλίο του Guy Debord «Η κοινωνία του θεάματος» έχει δανειστεί τον τίτλο της η έκθεση της Αλίκης Παλάσκα «O Χρόνος Παραμένει Ακίνητος, Όπως Ενας Κλειστός Χώρος» που φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα».

Συνδυάζοντας, όπως και στην προηγούμενη ατομική της έκθεση, ατμοσφαιρικές εγκαταστάσεις με ζωγραφική πάνω σε ύφασμα, η Αλίκη Παλάσκα δημιουργεί ένα περιβάλλον που αποτελείται από επιμέρους εγκαταστάσεις διαφορετικής κλίμακας και ένα βίντεο. Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με τις έννοιες του χώρου, του χρόνου και του θεάματος, τις οποίες η καλλιτέχνης προσεγγίζει με κάποια στοιχεία θεατρικότητας ως ένα σύμπλεγμα ιδεών που μέσα από τα έργα της βρίσκονται σε ένα διαρκή διάλογο.

Εδώ αναιρείται η γραμμικότητα του χρόνου (δηλαδή το χθες και το αύριο δεν αποτελούν τα δύο άκρα) και επισημαίνεται ο χώρος ως ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο συμβαίνουν ανεξάρτητα γεγονότα. Θραύσματα μνήμης που ανατρέχουν σε προηγούμενες εποχές, με αναφορές έργων τέχνης του 15ου και 16ου αιώνα και αντικείμενα που παραπέμπουν σε παραστάσεις θεάματος του 19ουαιώνα και αρχές του 20ου. Ο χώρος μοιάζει να χάνει τον υποθετικό χρόνο μέσα στον οποίο βρίσκεται.

Όπως επισημαίνει και ο Guy Debord «…μέσα στο θέαμα βλέπουμε την αναπαράσταση ενός τμήματος του κόσμου ενώπιον του κόσμου αλλά και ταυτόχρονα ανώτερο από αυτόν ».

Η εικαστική πορεία της Αλίκης Παλάσκα χαρακτηρίζεται από μια «εμμονή» που μεταλλάσσεται και νοηματοδοτείται ξανά κάθε φορά σε ένα νέο πλαίσιο. Η καλλιτέχνης ακολουθεί μια δική της ιδιότυπη καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη γλυπτική και τη ζωγραφική, υποδεικνύοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και σχόλια πάνω σε καίρια κοινωνικά θέματα.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα»

Αμαρτωλών και Κλεφτών 48

www.art-tounta.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 11:00 – 20:00, Σάββατο 12:00– 16:00