Πενήντα μια συνολικά ταινίες (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων), προερχόμενες από 32 χώρες θα προβληθούν κατά την διάρκεια του 15ου φεστιβάλ Ολυμπίας, του οποίου η επίσημη έναρξη θα γίνει στο θέατρο Απόλλων του Πύργου, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012 στις 20:00. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η Camera Zizanio που αφορά νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο πιστό παλμογράφο της πραγματικότητας και εφέτος οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 180 με ταινίες που προέρχονται από 110 σχολεία σχεδόν όλης της Ελλάδας, ακόμα και νηπιαγωγεία, αλλά και πολλά κινηματογραφικά εργαστήρια ή μεμονωμένους νεαρούς δημιουργούς.

Τιμώμενο πρόσωπο του 15ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, είναι ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, ο οποίος τιμάται για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και για την πολύπλευρη στήριξή του στους νέους κινηματογραφιστές. Ο Ν. Καβουκίδης είναι ένας από τους τελευταίους πολύπειρους έλληνες κινηματογραφιστές, καθώς μπήκε στο επάγγελμα το 1954 σε ηλικία μόλις 16 ετών! Στα χρόνια αυτά είχε ενεργό συμμετοχή σε όλα τα στάδια και μεταβάσεις του ελληνικού κινηματογράφου: από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο φιλμ, το σινεμασκόπ, την αναλογική και ψηφιακή τεχνολογία.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων διευθυντής φωτογραφίας θα δώσει ένα ξεχωριστό μάθημα κινηματογράφου με τον τίτλο «Το φως της τέχνης του οπερατέρ». Για τις ανάγκες του μαθήματος, που δεν θα είναι καθόλου θεωρητικό, ο Καβουκίδης θα μετατρέψει τη σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου της Αντιπεριφέρειας Ηλείας στον Πύργο σε ένα μικρό στούντιο. Η παρουσίαση θα γίνει στα ελληνικά και τα αγγλικά (με παράλληλα μετάφραση) για να την παρακολουθήσουν και οι πολυπληθείς επισκέπτες από το εξωτερικό, ιδιαίτερα οι νεαροί δημιουργοί που συμμετέχουν στην Camera Zizanio.
«Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και οι μειώσεις των επιχορηγήσεων προς το Φεστιβάλ, δεν μας οδηγούν σε παραίτηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές. «Αντιθέτως με μεγαλύτερο πείσμα, αγωνιζόμαστε να δώσουμε ελπίδα στους νέους και σηκώνουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά: Έχουμε βάλει στόχο το φετινό Φεστιβάλ να είναι καλύτερο, πιο πλούσιο σε εκδηλώσεις και δυναμικότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά
Εφέτος μάλιστα, το φεστιβάλ διευρύνει τις δραστηριότητές του με εκδηλώσεις και στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Νέοι συνεργάτες, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας.
Οι χώροι διεξαγωγής προβολών του φεστιβάλ θα είναι Αίθουσες Απόλλων (Πύργος), Κεντρική αίθουσα συνεδριακού κέντρου Π.Δ.Ε. (Πύργος), Κούβελος (Πύργος), Cine-Ορφέας (Πύργος –3 αίθουσες_, Cine-Cinema (Aμαλιάδα –2 αίθουσες), Cine-Άστρον (Λεχαινά), Κουρβισιάνειο (Γαστούνη), Δημοτικό σχολείο Zαχάρως, Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεσολόγγι), Δημοτικός Κινηματογράφος Απόλλων (Αίγιο). Τα εργαστήρια θα γίνουν στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου δημαρχείου Πύργου, στην αίθουσα εκδηλώσεων δημαρχείου Πύργου, στην Δεξαμενή, στο Συνεδριακό Κέντρο ΠΔΕ και στο ΤΕΙ Πάτρας/Παράρτημα Πύργου.
Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στις τελετές έναρξης και λήξης, θα προβληθούν ταινίες –εκπλήξεις (οι περισσότερες σε πρώτη προβολή), μεταξύ των οποίων οι «Ολυμπιακή Φλόγα: Η Φλόγα της Ειρήνης» (2012) του Αλέξανδρου Παπαηλιού, «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σκηνοθετεί παιδιά» (2012) του Αλέξανδρου Λαμπρίδη.