Το εξαιρετικά επίκαιρο, «οικονομικού περιεχομένου» θρίλερ «Le Capital», τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στεφάν Οσμόντ, η ταινία του σημαντικού έλληνα σκηνοθέτη συμπυκνώνει τον σκεπτικισμό και την αμφισβήτηση που περιβάλλει το σύγχρονο διεθνές οικονομικό σύστημα και θα είναι το μεγάλο «χαρτί» των Ανοιχτών Οριζόντων, το πρόγραμμα των οποίων, δείχνει ιδιαίτερα πλούσιο.

Εφέτος, θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, και αρκετά φιλμ που έχουν υποβληθεί ως επίσημες προτάσεις των χωρών τους για τα επερχόμενα Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας ενώ οι Ειδικές Προβολές της ενότητας θα φιλοξενήσουν την κινηματογραφική επιστροφή διακεκριμένων δημιουργών όπως ο Ουκρανός Σεργκέι Λοζνίτσα του οποίου η ταινία «In the fog» είναι ένα πολεμικό δράμα με φόντο τη γερμανική εισβολή στη Λευκορωσία του 1942.

Με το γνώριμο, ακραίο στιλ του, ο προκλητικός Αυστριακός Ούλριχ Ζάιντλ παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας του «Παράδεισος». Στο «Paradise: Love» εστιάζει στον ερωτικό τουρισμό με επίκεντρο ευρωπαίες γυναίκες μέσης ηλικίας που αναζητούν συντροφιά σε νεαρούς Κενυάτες, ενώ στο «Paradise: Faith» καυτηριάζει τον θρησκευτικό φανατισμό μιας γυναίκας με σαρκική αφοσίωση στον Θεό.
Τα ανθρώπινα πάθη πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι «Like Someone In Love» που είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Ιαπωνία και δυο ταινίες από τη Χιλή πραγματεύονται γεγονότα και πρόσωπα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας: στο «Violeta went to heaven» ο Αντρές Γουντ σκιαγραφεί με ευαισθησία την προσωπικότητα της διάσημης χιλιανής καλλιτέχνιδας Βιολέτα Πάρα ενώ το «Νο» του Πάμπλο Λαραΐν αναπαριστά το περίφημο δημοψήφισμα του «Οχι» που έγινε στη Χιλή του Αουγκούστο Πινοσέτ το 1988.
Σημειώνουμε, τέλος, ότι ο ελληνικής καταγωγής βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Στρίκλαντ -γνωστός από το βραβευμένο «Katalin Varga»- επιστρέφει με το ατμοσφαιρικό «Berberian Sound Studio», όπου αποτίνει έναν φόρο τιμής στο είδος του giallo, τα ιταλικά φιλμ τρόμου της δεκαετίας του ’70.