Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Η κόρη», τρίτης μεγάλου μήκους μυθοπλασίας του σκηνοθέτη Θάνου Αναστόπουλου («Ολο το βάρος του κόσμου», «διόρθωση») συνδυάστηκε το Σάββατο (29.9) το βράδυ στον Δαναό, με την απονομή των βραβείων του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote για τους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους σε ελληνικές ταινίες του 2012 (το βράδυ της Κυριακής 30.9 και πάλι στον Δαναό θα απονεμηθούν τα βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ) .

Η ηθοποιός Κίκα Γεωργίου που πρωταγωνιστεί στην «Πόλη των παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέπα απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, ο κύπριος ηθοποιός Διομήδης Κουφτερός βραβεύθηκε για την ερμηνεία του στο «Fish n’ chips» και ο Ηλίας Δημητρίου, σκηνοθέτης του «Fish n’ chips» (που θυμίζουμε έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της πέρσι στις Νύχτες Πρεμιέρας) απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας. Τόσο η Γεωργίου όσο και ο Δημητρίου είχαν διακριθεί και στις βραβεύσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τα βραβεία παρουσιάστηκαν από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα, πρόεδρο της εφετινής κριτικής επιτροπής για τις ελληνικές ταινίες. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής απάρτιζαν οι Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός), Κωνσταντίνος Κοντοβράκης (παραγωγός), Ηλίας Αδάμης (διευθυντής φωτογραφίας) και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (σκηνοθέτης).

Στην «Κόρη» που καταχειροκροτήθηκε και σε γενικές γραμμές άρεσε στο κοινό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχε κάποια επίμαχα σημεία που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις, το φλέγον ζήτημα της κρίσης αξιών σε μια Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται αφάνταστα σε όλους τους τομείς θίγεται με έξυπνο τρόπο από τον Θάνο Αναστόπουλο.

Εδώ, ένα 14χρονο κορίτσι (αποκαλυπτική η Σαβίνα Αλιμάνι) αποφασίζει να απαγάγει τον οκτάχρονο γιό (Αγγελος Παπαδήμας) του συνεργάτη του πατέρα της (αντιστοίχως οι Ιερώνυμος Καλετσάνος και Γιώργος Συμεωνίδης), όταν ο τελευταίος εξαφανίζεται από προσώπου γης – προφανώς λόγω των χρεών του. Η μικρή θεωρεί ότι ο συνεργάτης του πατέρα της ευθύνεται για την εξαφάνισή του και είναι αποφασισμένη για όλα. Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο κορίτσι και το αγόρι μέσα στην ξυλουργική αποθήκη όπου το έχει «φυλακίσει» είναι η ραχοκοκαλιά της «Κόρης», μιας ταινίας που περιέχει σκηνές για πολύ δυνατά νεύρα.

Ερωτήματα που σύμφωνα με τον ίδιο απασχόλησαν τον Θ. Αναστόπουλο ήταν το μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ένα παιδί όταν βλέπει την οικογένειά του να διαλύεται, το ποσοστό ευθύνης που έχουν οι γονείς αλλά και το πώς μπορεί να περάσει η βία μέσα στην κοινωνία. Ο Αναστόπουλος ο οποίος πριν από πέντε χρόνια έγινε ο ίδιος πατέρας χαρακτήρισε της ταινία ως «ένα είδος εμφυλίου πολέμου» στα ενδόμυχα της οικογένειας και ευχαρίστησε τις οικογένειες των δυο παιδιών για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

Η «Κόρη» θα διανεμηθεί από την Strada Films την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στις αίθουσες Μικρόκοσμος και Ααβόρα.