Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν τον τροβαδούρο Josep Toro, στην Ελλάδα, ενδεχομένως οι περισσότεροι μέσα από την συνεργασία του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (στον δίσκο του τελευταίου με τίτλο «Οι Αγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο») αλλά στην πατρίδα του την Καταλονία, προσοχή Καταλονία και όχι Ισπανία, είναι ιδιαιτέρως γνωστός.

Γνωστός όχι μόνο στους φίλους της μουσικής και του τραγουδιού αλλά και στους Γκουαρντιόλα (μέχρι πρότινος προπονητής της Μπαρτσελόνα) και των ποδοσφαιριστών Πουγιόλ και Μέσι.

Τον «δικό μας» Λαυρέντη ο Τόρο τον γνώρισε μέσω του Νίκου Μάλλιαρη. Παλαιμάχου ποδοσφαιριστή, πρώην γεν. γραμματέα του ΠΣΑΠ και νυν μέλος του F. C. Barcelona και ιδρυτικό μέλος της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου καθώς επίσης και συντονιστής της Πρωτοβουλίας Ελληνοκαταλανικής Φιλίας. Μάλιστα χωρίς τον Νίκο Μάλλιαρη δεν θα μπορούσε να γίνει και η συνέντευξη με τον Καταλανό τροβαδούρο.
Ο Josep Toro, σε αυτή την μέσω e-mail συνομιλία μας, μίλησε για τον λαό της Καταλονίας, χαρακτηρίζοντας τον βασισμένο, «στο βαθμό που δύο αυτοκρατορίες ήθελαν να τον έχουν υπό τον έλεγχο τους. Συγκεκριμένα αυτές της Ισπανίας και της Γαλλίας. Εμείς είμαστε υποταγμένοι εδώ και 300 χρόνια και ελπίζω να μην φθάσουμε στα 400 χρόνια όπως εσείς με τους Τούρκους. Νομίζω ότι σε αυτή την κατάκτηση πρέπει να αντισταθώ. Η αναγνώριση της ταυτότητας (ΣΣ του καταλανικού λαού) είναι ουσιαστικά ένας τρόπος σκέψης. Στο πλαίσιο αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να τραγουδάω σε κάποια άλλη γλώσσα και όχι σε αυτή του τόπου μου (ΣΣ καταλανικά)».
Η συνομιλία δεν θα μπορούσε παρά να έχει και Μπαρτσελόνα. «Σήμερα η Μπάρτσα αποτελεί μια πολύ δυνατή εικόνα. Είναι αλήθεια όμως ότι πριν αρχίσει να έχει αυτές τις επιτυχίες δεν μας έκανε τόσο υπερήφανους. Είναι ένα σύμβολο που μπορεί να μην εκφράζει μια συγκεκριμένη ιδεολογία αλλά που έχει την δυνατότητα να συσπείρωση γύρω της ένα μεγάλο κομμάτι του λαού. Εμένα βέβαια με συγκινεί περισσότερο η ποίηση και η μουσική. Πιστεύω μάλιστα ότι η Καταλονία μπορεί να νιώσει περισσότερο πραγματικά υπερήφανη μέσω της γνώσης».
Ο Josep Toro, σημειώνει ότι ο μέχρι πρότινος προπονητής της Μπαρτσελόνα Πεπε Γκουαρντιόλα, είναι πολύ ευαίσθητος σε θέματα της καταλανικής ταυτότητας και πέτυχε να μεταδώσει στους παίχτες αυτό το συναίσθημα. «Οτι είναι πολύ σημαντικό να παίζουν ποδόσφαιρο σε αυτή την ομάδα. Κάτι το οποίο ο κόσμος το ένιωθε και αντιδρούσε με ενθουσιασμό». Ο Καταλανός τροβαδούρος, θεωρεί την Μεσόγειο μια μεγάλη πατρίδα όσων λαών βρέχονται από αυτή, ενώ σε σχετική ερώτηση αν θα μπορούσε να γίνει και ένα Τσάμπιονς Λιγκ των Λαών της Μεσογείου, απάντησε «ότι μια τέτοιου είδους διοργάνωση θα έφερνε πιο κοντά τους λαούς της Μεσογείου».
Ο ίδιος πάντως αισθάνεται κοντά με την Ελλάδα, αφού όπως λέει «έχω αίμα ελληνικό. Είμαι τραγουδοποιός από μια ελληνική αποικία. Την Empuries (ΣΣ πρόκειται για τον Εμπόριον, αποικία των Φωκαέων στη Μεσογειακή Ακτή της Καταλονία) ενώ το επίθετο της οικογένειας μου είναι Altrackς, άνθρακας, δηλαδή».
INFO
Ο Josep Toro μαζί με άλλους καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους θα εμφανιστεί την Δευτέρα, στην συναυλία – γιορτή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο

Τιμή εισιτηρίων: Προπώληση: 10 € και 15 € – Την ίδια μέρα στα ταμεία: 15 € και 20 €

Προπώληση εισιτηρίων: Σε όλα τα καταστήματα Public και Forthnet Shop σε όλη την Ελλάδα
για online αγορές στο: www.chronosart.gr και μέσου τηλεφωνικού κέντρου στο Τηλ: 211 95 52 300.