Παραβίαση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας σημειώθηκε τα ξημερώματα από τουρίστρια, η οποία πήδηξε από τα κάγκελα της περίφραξης και εισήλθε στον χώρο. Η 61χρονη αυστραλέζα επισκέπτρια παρέμεινε δίπλα στα αρχαία ως το πρωί ενώ στον φύλακα που τη βρήκε να περιφέρεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο δικαιολογήθηκε ότι σκόπευε να βγάλει φωτογραφίες, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί – αλλά ούτε και διαψεύδεται.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η παράνομη είσοδος και διαμονή σε αρχαιολογικό χώρο είναι αδίκημα, μόνο που η τουρίστρια ουσιαστικά παραβίασε ανοιχτές θύρες! Νυχτοφύλακας δεν υπάρχει, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη οι προσλήψεις των εποχικών για την Ολυμπία και έτσι ο χώρος παραμένει τις νύχτες αφύλακτος. Οπως έγινε γνωστό όμως από το υπουργείο Πολιτισμού το θέμα αυτό θα λήξει την ερχόμενη εβδομάδα που οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θα έχουν ολοκληρωθεί. Επί του παρόντος η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στα μουσεία που θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο. Συγκεκριμένα, για την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ηλείας θα προσληφθούν 39 ημερήσιοι φύλακες και οκτώ νυχτοφύλακες καθώς και τέσσερις καθαρίστριες.

Πάντως, τέσσερις μήνες μετά την ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων από όπου εκλάπησαν 77 αρχαία αντικείμενα από τις προθήκες του, το σύστημα φύλαξης της Αρχαίας Ολυμπίας δοκιμάζεται και πάλι και βγαίνει διάτρητο. Σημειώνεται εξάλλου ότι ούτε οι κλεμμένες αρχαιότητες έχουν βρεθεί ακόμη.