«’Ενα εικαστικό catch up με την ιστορία» χαρακτηρίζει ο Αυστριακός επιμελητής Stefan Bidner την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Παρνασσός» που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 7 Μαΐου στις 19:00 -πού αλλού- στον εκθεσιακό χώρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Ο τίτλος της έκθεσης «Παρνασσός», έχει διττή σημασία, καθώς δόθηκε για να τιμήσει αφενός τον Φιλολογικό Σύλλογο που σε τρία χρόνια γιορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας του, ενώ παράλληλα αναφέρεται έμμεσα στην μεταφορική έννοια της λέξης «βουνό», που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και την προσπάθεια που καταβάλλει ο δημιουργικός άνθρωπος προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον «Παρνασσό» διοργανώθηκε η πρώτη καλλιτεχνική έκθεση στην Ελλάδα (1885), καθώς και η πρώτη έκθεση φωτογραφίας (1899). Συγκεκριμένα, στις 21 Απριλίου 1885 εγκαινιάστηκε έκθεση με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ξυλογραφίας, λιθογραφίας, χαλκογραφίας και σχεδιαγράμματα αρχιτεκτονικά.
Μεταξύ των καλλιτεχνών ήταν οι Ν. Ξυδιάς, Γιαλλινάς, Ν. Βώκος, Γ. Ροϊλός, Ν. Γύζης, Αλεξ. Φιλαδελφεύς, Β. Κοντόπουλος, Γ. Ρόδιος, Μαρία Αμοιραδάκη, Σαρίτα Ρίζου Ραγκαβή κτλ. Όπως προκύπτει από τον κατάλογο, στην έκθεση αυτήν συμμετείχαν όχι μόνον οι περισσότεροι των τότε Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών, αλλά και πολλοί ερασιτέχνες, μεταξύ των οποίων «η εν Αθήναις παρεπιδημούσα κυρία Μαρία Τραούτεμβεργ, σύζυγος του πρεσβευτού της Αυστρίας…».

Πάντως η επιτυχία της έκθεσης υπήρξε πρωτοφανής αφού την επισκέφτηκε μεγάλος αριθμός φιλότεχνων, πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής. Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» έχει μια μακρά πορεία και η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Ο σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1865 πρωτοστάτησε σε κάθε πολιτιστική κίνηση αλλά διέθετε και πολύπλευρη δράση προς την επιστήμη και την κοινωνία: ίδρυσε μετεωρολογικούς σταθμούς, οργάνωσε αναδασώσεις, συνέβαλε στην προστασία των αποφυλακισμένων, δημιούργησε σχολή για άπορα παιδιά κ.α.

Στο ιστορικό κτήριο του Παρνασσού, λοιπόν, στην πλατεία Καρύτση, θα συναντηθούν νέοι Ελληνες καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα, αλλά και ξένοι εικαστικοί που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Οπως σημειώνει ο Stefan Bidner, που υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης, «…με ενδιαφέρει πολύ να γνωρίσω την αθηναϊκή εικαστική σκηνή, ειδικά τώρα με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και τα οποία έχουν παγκόσμια απήχηση. Θα ήθελα λοιπόν να παρουσιάσω ορισμένους εκπροσώπους της ελληνικής καλλιτεχνικής κοινότητας σε αυτό τον γεμάτο με ιστορία χώρο».

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» και με την υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα. {{{ moto }}}
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Φαίδων Αναστασιάδης, Νίκος Αρβανίτης, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Βαρελάς, Κωστής Βελώνης, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Αρης και Λάκης Ιωνάς/The Callas, Βάσω Γκαβαϊσέ, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Βασίλης Καρούκ, Em Kei και Nicolaich, Πάνος Κουτρουμπούσης, Τjorg Douglas Beer, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Ραλλού Παναγιώτου, Πάνος Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Τζάννης, Πέτρος Τουλούδης, Edy Ferguson.

Η παραγωγή είναι των Da Da da Academy και Wiener Art Foundation και ο συντονισμός του Πάνου Παπαδόπουλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαϊου 2012.