Οριστικό τέλος μπαίνει στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997 με την περάτωση της εκκαθάρισής του, η οποία όμως έρχεται δεκαπέντε χρόνια μετά από την διεξαγωγή της και δεκαεννέα (!) από τη σύσταση του οργανισμού.

Το «φαινόμενο» απασχόλησε στο διάστημα αυτό πολλαπλώς τη δικαιοσύνη καθώς οι οικονομικές εκκρεμότητες που είχε αφήσει η διοργάνωση ήταν τέτοιες ώστε να επισύρουν σειρά προσφυγών _από και προς τον Οργανισμό_ ενώ παράλληλα η παράταση της εκκαθάρισης επί χρόνια προκάλεσε νέο κύκλο καταγγελιών. Το «τέλος» δίνεται τώρα με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο αθλητικό νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα συζητηθεί στο Τμήμα Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την Πέμπτη. Σύμφωνα με την τροπολογία ορίζεται η περάτωση της εκκαθάρισης και η λήξη της θητείας του προέδρου και των μελών του συμβουλίου εκκαθάρισης ενώ όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία εκκαθάρισης άρχισε την 1η Ιανουαρίου 1998 από συμβούλια, τα οποία στη πορεία του χρόνου άλλαζαν σύνθεση και αριθμό μελών ενώ διαρκώς δίνονταν παρατάσεις του έργου τους. Στο ίδιο διάστημα η υπό εκκαθάριση Πολιτιστική Πρωτεύουσα συνέχισε να κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο κατά μέσο όρο περί το μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Αλλαγή πολιτικής υπήρξε το 2008, όταν με ειδική τροπολογία η εκκαθάριση του Οργανισμού παρατάθηκε επ΄ αόριστον, χωρίς όμως και πάλι να επιτευχθεί η περάτωσή της, κάτι που τελικώς γίνεται τώρα.