Στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο Σικάγο των ΗΠΑ, θα συμμετάσχει το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης με το εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ «Νίκος Καζαντζάκης, ένας ανήσυχος ταξιδευτής». Πρόκειται για ένα αφαιρετικό οδοιπορικό στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-13 ετών, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάκου.
Στο μεταξύ το Μουσείο εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα διά βίου μάθησης «GRUNDTVIG», που αφορά ιδρύματα που παρέχουν ή διευκολύνουν την εκπαίδευση ενηλίκων, από το οποίο αναμένει «την απόκτηση εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων και στην ενεργοποίηση του εθελοντισμού ατόμων μεγάλης ηλικίας».
Αρχειοφύλακας του καζαντζακικού υλικού, φορέας εκπαίδευσης, αρωγός της έρευνας, κέντρο πολιτισμού σύγχρονο, δυναμικό, δραστήριο, σε επαφή με την πραγματικότητα και με την κοινωνία, φιλόδοξο και αποτελεσματικό, αυτή είναι η εικόνα που το Μουσείο Καζαντζάκη φαίνεται πως έχει για τον εαυτό του – και αυτή την εικόνα επιδιώκει να προβάλει στον κόσμο, ιδιαίτερα μετά την ανακαίνισή του το 2009, που προσφέρει δυνατότητες για διευρυμένες δράσεις. «Γίνε αυτό που είσαι» παροτρύνει ο Πίνδαρος στον Β΄ Πυθιόνικο και υπερθεματίζει ο Νίτσε, ο αγαπημένος φιλόσοφος του Καζαντζάκη. Το μουσείο μοιάζει να ακολουθεί αυτό το πρόσταγμα, στοχεύοντας με τις δραστηριότητές του να κάνει πραγματικότητα την εικόνα που έχει για τον εαυτό του.
Φαίνεται ότι οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται και εκτιμώνται, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας και το Μουσείο Καζαντζάκη θα είναι υποψήφιο ανάμεσα σε 57 μουσεία από 19 ευρωπαϊκές χώρες για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012». Ο διαγωνισμός -ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1977, από το European Museum Forum και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης- αναγνωρίζει και τιμά την καινοτομία, την καλή πρακτική και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα μουσεία σήμερα. Μέλη της κριτικής επιτροπής επισκέφθηκαν για αξιολόγηση το Μουσείο Καζαντζάκη στις 31 Αυγούστου και θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού τον Μάιο του 2012.
Το μουσείο ανακοίνωσε με υπερηφάνεια την υποψηφιότητά του. Οπωσδήποτε ένα βραβείο θα αποτελεί επιβεβαίωση για το Μουσείο Καζαντζάκη και τη χώρα μας. Η ουσία όμως δεν βρίσκεται στις βραβεύσεις, αλλά στην πραγματική δουλειά που γίνεται και το Μουσείο Καζαντζάκη έχει ακόμη δυνατότητες που μένει να αξιοποιηθούν. Στο μεταξύ όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αποτελεί πρότυπο μουσείου λογοτέχνη στη χώρα μας, διότι μουσείο λογοτέχνη δεν σημαίνει ανάτυπα εκδόσεων και έπιπλα εποχής που εκτίθενται στο πατρικό σπίτι του συγγραφέα, όπως συχνά νοείται με έλλειψη σοβαρότητας
.