Το τελευταίο τριήμερο του Ιουλίου η Λέσβος τιμά τον Οδυσσέα Ελύτη και με μια σειρά εκδηλώσεων μνημονεύει τη σχέση του μεγάλου ποιητή με το νησί της καταγωγής του.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων το «Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά», ένας χώρος συμβολικά δεμένος με τον ποιητή καθώς αποτελεί δημιούργημα του παππού του και ταυτοχρόνως αποτελεί ένα ζωντανό τεκμήριο της λεσβιακής του καταγωγής. Πρόκειται για ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό μνημείο, που αναδεικνύει τη μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη της Λέσβου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Η «Εταιρεία Αρχιπέλαγος», που αναστύλωσε και μετέτρεψε σε μουσείο το ιστορικό ελαιοτριβείο του Παπάδου, εορτάζοντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του νομπελίστα (1979) ποιητή, συμμετέχει σε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στον εμβληματικό χώρο του Ελαιοτριβείου των προγόνων του και διοργανώνονται με τη στενή συνεργασία της συντρόφου και θεματοφύλακα του έργου του, της ποιήτριας Ιουλίας Ηλιοπούλου.

Το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου 2011 έχουμε τα εγκαίνια της θεματικής έκθεσης με τίτλο «Η Λέσβος του Ελύτη» η οποία συγκεντρώνει και αναδεικνύει όλα τα τεκμήρια της λεσβιακής καταγωγής του ποιητή επιχειρώντας να φωτίσει -μέσα από αναφορές στο έργο του – τα φυσικά στοιχεία και τις πνευματικές φυσιογνωμίες του νησιού (Σαπφώ, Κριναγόρας, Θεόφιλος) που τον απασχόλησαν και επηρέασαν την τέχνη του.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων η έκθεση αυτή θα λειτουργήσει μόνιμα στο χώρο του «Ελαιοτριβείου-Μουσείου Βρανά» και θα στεγάζεται σε μια αποθήκη λαδιού του βιομηχανικού μνημείου που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως. Με την ευκαιρία των εγκαινίων θα αποκαλυφθεί, στην είσοδο του μουσείου, ένα μικρό ανάγλυφο με την μορφή του ποιητή, έργο του γλύπτη και καθηγητή Θόδωρου Παπαγιάννη.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην μικρή αυλή του ελαιοτριβείου-μουσείου (230 θέσεων) με την παγκόσμια πρώτη εκτέλεση ενός μουσικού έργου βασισμένου στο ποίημα του Ελύτη «Της Σελήνης της Μυτιλήνης», το οποίο συνέθεσε για την εξαιρετική αυτή περίσταση ο μουσουργός Γιώργος Κουρουπός.

Αυτή η συναυλία θα γίνει με προσκλήσεις λόγω της μικρής χωρητικότητας της αυλής, αλλά θα επαναληφθεί το επόμενο βράδυ, το Σάββατο 30 Ιουλίου 2011, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα τραγουδήσουν οι λυρικοί τραγουδιστές Σπύρος Σακκάς και Δάφνη Πανουργιά και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα διαβάσει κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2011 θα γίνει μια μεγάλη συναυλία, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο, στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου-Μουσείου (2.000 θέσεις) με τη συμμετοχή της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και του Στέφανου Κορκολή. Η πρώτη θα ερμηνεύσει και πάλι, 27 χρόνια μετά την πρώτη του εκτέλεση, το κλασικό πλέον μουσικό έργο που την ανέδειξε.

Είναι οι «Προσανατολισμοί» του Ηλία Ανδριόπουλου, που αποτελείται από μελοποιημένα μέρη της ομώνυμης πρώτης ποιητικής συλλογής του ποιητή. Στο τέλος του προγράμματος ο συνθέτης θα ερμηνεύσει δυο ανέκδοτα νεανικά τραγούδια που ανήκουν στον ίδιο κύκλο τραγουδιών.