Η νεκροψία που έγινε σήμερα δεν επέτρεψε να διαπιστωθούν αμέσως τα ακριβή αιτία του θανάτου της Έϊμι Γουάινχάουζ, της ντίβας της soul και του trash, που πέθανε το Σάββατο στο σπίτι της στο Λονδίνο, σύμφωνα με την αστυνομία οποία διέταξε επιπλέον τοξικολογικές εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν θα γίνουν γνωστά πριν από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αλλά η σορός της τραγουδίστριας επεστράφη στην οικογένειά της για να καταστεί δυνατή η οργάνωση της κηδείας της, κατά πάσα πιθανότητα από την Τρίτη, σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση.

Παράλληλα, η βρετανική αστυνομία ανέφερε πως δεν βρήκε στοιχεία ή ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας στο διαμέρισμα της Γουάινχαουζ στο Κάμντεν, όπου η τραγουδίστρια είχε βρεθεί νεκρή το Σάββατο.

Σεβασμό της ιδιωτικής της ζωής, ζητά η οικογένεια της Εϊμι Γουάινχαουζ
Η πενθούσα οικογένεια της Εϊμι Γουάινχαουζ αποτίει, φόρο τιμής στην τραγουδίστρια με το σπάνιο φωνητικό χάρισμα, την ώρα που οι θαυμαστές αφήνουν τσιγάρα, αλκοόλ (μπίρα, ποτά), κεριά αναμμένα, στον αυτοσχέδιο τόπο
προσκυνήματος μπροστά από το διαμέρισμά της στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε νεκρή στην ηλικία των 27 ετών το περασμένο Σάββατο.

Οι γονείς της, Μίτς και Τζάνις Γουάινχάουζ, απηύθυναν λίγα λόγια αναγνώρισης προς τους πολλούς θαυμαστές της και τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι στο Camden Square, στο βόρειο Λονδίνο. Εκεί όπου το άψυχο σώμα της τραγουδίστριας βρέθηκε το Σάββατο από ένα σωματοφύλακα στον οποίο είχε πει, έξι ώρες νωρίτερα, ότι είχε ανάγκη από ύπνο.

«Ευχαριστώ που ήρθατε. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικογένειά μου», δήλωσε ο Μιτς Γουάινχάουζ ο οποίος πήρε το πρώτο αεροπλάνο από τη Νέα Υόρκη, όταν έμαθε για τον θάνατο της κόρης με την οποία είχε ιδιαίτερα στενή σχέση.

«Δεν μπορείτε να ξέρετε τι σημαίνει για μας να σας βλέπουμε εδώ συγκεντρωμένους στο δρόμο. Το πρώτο χαρακτηριστικό της Έϊμι ήταν η αγάπη της», είπε, γεμάτος συγκίνηση αυτός ο πρώην οδηγός ταξί που έχει γίνει
τραγουδιστής της τζαζ. Ήταν αυτός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μουσική αφύπνιση της κόρης του, στην οποία έπαιζε μελωδίες του Φρανκ Σινάτρα.

Δίπλα του, η μητέρα της τραγουδίστριας ξέσπασε σε δάκρυα, διαβάζοντας τα αμέτρητα μηνύματα αγάπης. «Πάρα πολύ εύθραυστη, πολύ όμορφη, πολύ ταλαντούχα για αυτόν τον κόσμο», έγραφε ένα από αυτά, μια αναφορά στη «μετεωρική» καριέρα της Βρετανής τραγουδίστριας που πέθανε σε ηλικία 27 μετά από ένα μακρύ αγώνα κατά των
ναρκωτικών και του αλκοόλ.

Παράλληλα η πενθούσα οικογένεια ζήτησε «σεβασμό της ιδιωτικής ζωής».

Πολλά σημειώματα αφήνουν, επίσης, οι πολυάριθμοι θαυμαστές στον τόπο προσκυνήματος–ένα γράφει: «ήσουν πολύ ευάλωτη, όμορφη, πολύ μεγάλο ταλέντο για αυτόν τον Κόσμο». Ενα άλλο σημείωμα γράφει: «στην εκλεκτή τραγουδίστρια με την όμορφη φωνή». «Εκπληκτικό καλλιτεχνικό ταλέντο».

Η εταιρεία στην οποία η Ουάινχάουζ ηχογραφούσε, η Metropolis music, στην ανακοίνωσή της γράφει ότι «αγωνίζεται να αφομοιώσει, πώς έχασε για πάντα την ακριβή φίλη, τη συνάδελφο, αυτό το πιό εκπληκτικό καλλιτεχνικό ταλέντο». Κι ακόμα : «πάντα θα φέρουμε στη μνήμη την σφύζουσα από ζωή Εϊμι, γεμάτη από κέφι, συντροφευμένη από νεαρές γυναίκες που πάσχιζαν να την κάνουν να νοιώθει ωραία. Χάσαμε ένα πολύ ξεχωριστό πρόσωπο, ένα μέλος της οικογένειάς μας».

Ο ηθοποιός Ράσελ Μπράντ, ανάμεσα σε ένα πλήθος επωνύμων που εκφράζει τα συλλυπητήριά του για το αδόκητο γεγονός, ο ίδιος αντιμέτωπος επίσης με εθισμό στις ναρκωτικές ουσίες, έγραψε σήμερα στο ισοτολόγιό του: «Επί σκηνής έβλεπα με δέος την Εϊμι, αυτό το δέος που προκαλεί η ιδιοφυία… Μέσα απ τη σπάνια λεπτεπίλεπτη φύση της αυτή η φωνή, η τόσο δική της, που πήγαζε απ την κολυμβήθρα του μεγαλείου. Από την σαχλο-αρρώστεια αυτή, χάσαμε μία όμορφη, ταλαντούχα γυναίκα».

Και μπροστά σε αυτό το πρόωρο «μεγάλο ταξίδι» δημιουργείται ένας πολύπερίεργος συνειρμός: στα 27 έφυγαν απ τη ζωή οι εξής πέντε πολύ μεγάλοι της Μουσικής καλλιτέχνες: η Τζάνις Τζόπλιν, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζιμ Μόρισον, ο
Κερτ Κόμπεν, ο Μπράιαν Τζόουνς.