Ο Τίγρης είναι δεμένος, για τιμωρία επειδή πάτησε μια κολοκυθιά, και ο Φραπέ δίπλα του τον παρηγορεί. Η Γκρίνια σκαρφαλώνει επάνω στον Γιάννη Μακριδάκη μόλις τον δει να κάθεται μπροστά στον υπολογιστή και αυτός παραπονιέται ότι δεν τον αφήνει να γράψει ούτε μια λέξη. Καθημερινές στιγμές από τη ζωή του χιώτη πεζογράφου στο χωριό του, στη Βολισσό της Χίου, όπου την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου θα φιλοξενηθούν λογοτεχνικές αναγνώσεις με θέμα τα ζώα.

«Μετά το κυριακάτικο μπάνιο και το φαγητό σας ελάτε για ανάγνωση, καφέ και κέικ στον Ροδώνα και φέρτε μαζί και το βιβλίο σας» γράφει η ανοιχτή πρόσκληση, που απευθύνεται στους κατοίκους της Χίου αλλά και στους επισκέπτες που θα βρίσκονται εκείνη την ημέρα στο νησί. Ο καθένας διαλέγει ένα απόσπασμα σχετικό με το θέμα από κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο, ελληνικό ή μεταφρασμένο, παλιό ή καινούριο, γνωστό ή άγνωστο, και το διαβάζει στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Αρκεί οι αναγνώσεις να μην ξεπερνούν η καθεμιά τα δέκα λεπτά και όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 4 Αυγούστου αναφέροντας και το βιβλίο από το οποίο θα διαβάσουν.

«Αντιαναπτυξιακός», όπως αυτοχαρακτηρίζεται ο Μακριδάκης, ενάντιος στην τσιμεντοποίηση και τον γιγαντισμό που έχει αλώσει την ανατολική πλευρά του νησιού, ζει στη Βορειοδυτική Χίο, στο «απομονωμένο και αγνό» κομμάτι του νησιού, το οποίο επιθυμεί να συσχετιστεί με τη λογοτεχνία και τις τέχνες και να γίνει σιγά σιγά πόλος έλξης για συγγραφείς όλον τον χρόνο. Υπάρχει πλέον ένας χώρος ο οποίος μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή τη φιλοδοξία, το «Μούρκι Ροδώνας» του Μακριδάκη έξω από τη Βολισσό. «Μούρκι», όπως μας εξήγησε, αποκαλούν οι Χιώτες το αυτόνομο κτήμα, με το περιβόλι, το πηγάδι του, το σπιτάκι του. Εκεί, γύρω από το μαγκανοπήγαδο, θα λάβει χώρα η λογοτεχνική βραδιά του Αυγούστου.

Ο χώρος θα εγκαινιαστεί με μια μικρή εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν μουσικοί και λογοτέχνες, φίλοι του συγγραφέα, στις 28 Ιουλίου. Μαζί με το μούρκι και τις εκδηλώσεις του, τα σχέδια του Μακριδάκη για μια λογοτεχνική Χίο περιλαμβάνουν ένα οίκημα στο χωριό το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ξενώνας φιλοξενίας συγγραφέων. «Από τον Σεπτέμβριο και μετά θα μπορούμε, κατόπιν συνεννόησης, να φιλοξενήσουμε συγγραφείς σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς», μας ενημερώνει. «Ένα άτομο τη φορά», διευκρινίζει καθώς ο ξενώνας δεν έχει υποδομή φιλοξενίας περισσότερων ατόμων, πρόκειται για «προσωπική ιδιοκτησία, προσωπική ευθύνη και προσωπική δουλειά».

Η «Μπουμπούκα» του Μάριου Χάκκα, όπου πρωταγωνιστεί το χελιδόνι με την κόκκινη βούλα στην κοιλιά που έσπασε τη μοναξιά του εγκλεισμού του φυλακισμένου Πότη, είναι το αγαπημένο αφήγημα με ζώα του Μακριδάκη. «Ίσως διαβάσω αυτό, ίσως κάποιο από τα καταπληκτικά διηγήματα με ζώα του Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλου». Τον έχουν γοητεύσει τα γαϊδούρια, ο τράγος, ο σκύλος, ο χοίρος και τα μουλάρια που πρωταγωνιστούν στις «παιδαριώδεις ιστορίες» του πελοποννήσιου λογοτέχνη («Ο θησαυρός των αηδονιών», Γαβριηλίδης, 2009).

Ο ίδιος μεγάλωσε με σπίτι με ζώα και φυτά, η γιαγιά του είχε κότες και ο παππούς του περιβόλι. Θυμάται τη γιαγιά του να σφάζει τα κοκόρια στο γόνατο, άγρια εικόνα για παιδιά της πόλης, αλλά οικεία για τα παιδιά του χωριού. «Οι μνήμες δεν χάνονται και όσο μεγαλώνω θέλω να γυρίσω πίσω σε αυτή τη ζωή, αυτή την εποχή», λέει. Στο κτήμα του έχει σήμερα κότες, γάτες και σκύλους, καλλιεργεί λαχανικά και φρούτα εποχής και υπόσχεται καρπούζι και πεπόνι από το μποστάνι του για όσους βρεθούν εκείνη την Κυριακή στον «Ροδώνα».

Η εφετινή λογοτεχνική βραδιά ανοίγει τον δρόμο για καλοκαιρινές λογοτεχνικές συναντήσεις που θα ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια με ένα θέμα «εύκολο για αρχή και προσιτό στους αναγνώστες». Βέβαια, τώρα που το θυμάται, καθώς τον ρωτάμε για τη σημασία των ζώων στο δικό του λογοτεχνικό σύμπαν, η Σίσσυ, η σκυλίτσα του μοναχού Βικέντιου, του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα στη «Δεξιά τσέπη του ράσου» (Εστία, 2009), ήταν γούρικη, με την έννοια ότι η επιτυχία του μυθιστορήματος τον έκανε γνωστό στο κοινό. Χωρίς να το παραδέχεται, η ζωοφιλική θεματολογία των αναγνώσεων του Αυγούστου ίσως εκφράζει ασύνειδα την ευχή του οι λογοτεχνικές βραδιές της Βολισσού να έχουν αντιστοίχη με το βιβλίο ευρεία αποδοχή.

Πού και πότε:
Πότε: Κυριακή 7 Αυγούστου, έναρξη 6.00 μ.μ.
Πού: «Μούρκι Ροδώνα» στη Βολισσό Χίου.
Για συμμετοχή επικοινωνήστε, ως τις 4 Αυγούστου, στο τηλ. 6977 000744